Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives
Programa de doctorat en Història
La recerca pren com a punt de partença la consolidació de les formes institucionals d'una tradició mèdica desenvolupada pel govern de la ciutat de Barcelona al llarg dels segles XVI i XVII, enteses com a representació pública dels seus interessos polítics. La guerra de Successió i les reformes introduïdes en aquesta matèria per les autoritats borbòniques escapçaren aquella tradició i no es fonamentaren en cap projecte de renovació científica. La tesi analitza les estratègies desenvolupades, al marge del model professional imposat, pels professionals de la medicina des de mitjan segle, tot centrant l'atenció en l'estudi del projecte i dels seus representants que cercava una nova professionalització de la medicina en el marc d'un nou encaix de la realitat política catalana dintre de la corona espanyola. La recerca planteja alhora la implantació de la medicina universitària a Catalunya a partir de l'estudi de la contractació de professionals per part dels municipis i de les formes associatives urbanes d'auxili mutu en la malaltia i en la mort.
The institutional forms of a medical tradition developed by the city of Barcelona throughout the 16th and 17th centuries are taken as starting point of this research. The war of Succession and the reforms carried out on this matter by the Bourbon authorities not only broke the former tradition but also did not lay its foundations in any project of scientific renewal. This thesis studies the strategies developed, in the margin of the professional model imposed, by the Catalan medical practitioners from the middle of the century, by looking at the project, and its representatives, that searched for a new kind of medical professionalization in the context of a new insertion of the Catalan society into the Spanish crown. This research also poses the question of how university medicine did spread in Catalonia through the study of the municipal engagement of medical practitioners and the urban friendly societies that provided mutual help in times of sickness and death.
professió; Història de la medicina; ciència moderna; societats; segle XVI; segle XVIII.; segle XVII; Espanya; Barcelona; Catalunya; universitat; biblioteques; llibres; cultura; clínica; Il·lustració; assistència mèdica; acadèmia
94 - General history and by country
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.