Famílies immigrades i escola : relacions i resistències

Author

Bernad Cavero, Olga

Director

Garreta i Bochaca, Jordi

Date of defense

2012-10-26

Legal Deposit

L.276-2013

Pages

852 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia

Abstract

Actualment, la família i l'escola semblen ser indiscutiblement els dos contextos més importants en el desenvolupament dels infants, exercint funcions complementàries en el seu procés educatiu i per tant les relacions que s'hi estableixin són decisives per a aquests. Nombrosos estudis demostren la importància del paper dels progenitors en l'educació i desenvolupament dels seus fills i filles i de la seva participació a nivell individual i col•lectiu en els centres educatius. Aquesta tesi, dirigida pel Dr. Jordi Garreta i en la realització de la qual s'ha emprat metodologia qualitativa (etnografia i entrevistes en profunditat) i quantitativa (enquestes), analitza la relació existent entre l'escola i les famílies d'origen immigrat, els factors que intervenen en la conformació de dinàmiques positives i intervenen el procés de participació de les famílies i les barreres que dificulten la comunicació entre els progenitors i els centres educatius i també la participació d'aquests en la vida del centre.


Actualmente, la familia y la escuela parecen ser indiscutiblemente los dos contextos más importantes en el desarrollo de los niños y niñas, desempeñando funciones complementarias en su proceso educativo y por tanto las relaciones que se establezcan son decisivas para éstos. Numerosos estudios demuestran la importancia del papel de los progenitores en la educación y desarrollo de sus hijos e hijas y de su participación a nivel individual y colectivo en los centros educativos. Esta tesis, dirigida por el Dr. Jordi Garreta y en cuya realización se ha empleado metodología cualitativa (etnografía y entrevistas en profundidad) y cuantitativa (encuestas), analiza la relación existente entre la escuela y las familias de origen inmigrado, los factores que intervienen en la conformación de dinámicas positivas y median el proceso de participación de las familias y las barreras que dificultan la comunicación entre los progenitores y los centros educativos y también la participación de éstos en la vida del centro.


Currently, family and school appear to be, unquestionably, the two most important contexts in the development of children, playing complementary roles in the educational process and, therefore, the established relationships are decisive for them. A bunch of studies demonstrate the importance of parents' role both in their children’s education and development, and also in their participation, at individual and collective level, in schools. This thesis, directed by Dr. Jordi Garreta and for whose realization, qualitative methodology (ethnography and interviews) and quantitative (surveys) has been used, it argues the existing relationship between families of immigrant origin and schools, the intervening factors, which mediate in shaping positive dynamics in the process of family involvement, and the communication barriers between parents and schools that affect their participation in school life.

Keywords

Educació; Barreres; Escola; Famílies immigrants; Educación; Escuela; Familias inmigrantes; Participación; Barriers; Education

Subjects

316 - Sociology; 37 - Education

Knowledge Area

Sociologia

Documents

Tobc1de1.pdf

18.02Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)