Three essays in banking : theory and empirics

Author

Spargoli, Fabrizio

Director

Freixas, Xavier

Date of defense

2013-07-04

Legal Deposit

B. 19507-2013

Pages

94 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis revolves around financial instability and banking regulation. The first chapter examines whether the disclosure of information about banks maximizes welfare in times of crisis. Contrary to conventional wisdom, we demonstrate that transparency is optimal only if banks' distress can be efficiently resolved. The second chapter provides an explanation for the observed inability of market participants to assess banks' solvency in times of crisis. We demonstrate that banks' incentives to understate losses lead to an equilibrium where no information is available in the market in times of crisis, and this makes banks take excessive risk ex-ante. The third chapter, coauthored with Philipp Ager, provides an empirical analysis of the effects of liberalization on bank competition and bank failures. Using the relaxation of bank entry barriers in the 19th century US as a case study, we find that liberalization increases bank entry by 11% and bank failures by 2.6%.


Aquesta tesi tracta sobre la inestabilitat financera i la regulació bancària. El primer capítol examina si la divulgació d'informació sobre els bancs maximitza el benestar en temps de crisi. Contràriament a la saviesa convencional, es demostra que la transparència és òptima només si els problemes dels bancs es poden resoldre de manera eficient. El segon capítol ofereix una explicació de la incapacitat observada dels participants del mercat per avaluar la solvència dels bancs en temps de crisi. Es demostra que els incentius dels bancs a subestimar les pèrdues porten a un equilibri en el qual no hi ha informació disponible al mercat en temps de crisi, i on els bancs prenen riscos excessius ex-ante. El tercer capítol, en coautoria amb Philipp Ager, proporciona una anàlisi empírica dels efectes de la liberalització sobre la competència bancària i fallides bancàries. Utilitzant la relaxació de les barreres a l'entrada dels bancs als EUA al segle XIX com a cas d'estudi, ens trobem que la liberalització augmenta l'entrada de bancs en un 11% i la fallida de bancs en un 2,6%.

Keywords

Stress Tests; Credit Crunch; Recapitalization; Bank Default; Information Disclosure; Capital Requirements; Market Discipline; Financial Crises; Bank Opacity; Deregulation; Bank Competition; Free Banking; Proves d'Estrès; Contracció del Crèdit; Recapitalització Bancària; Fallida de Bancs; Divulgació d'Informació; Requisits de Capital; Disciplina de Mercat; Crisis Financeres; Opacitat de Bancs; Desregulació; Competència Bancària

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tfs.pdf

664.4Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)