La mòlta de cereals i el batanatge de teixits al comtat d’Empúries i al vescomtat de Rocabertí. Finals del segle XIII i primera meitat del XIV

Author

Gironella i Granés, Josep Maria

Director

Sancho i Planas, Marta

Tutor

Vinyoles, Teresa-Maria, 1942-

Date of defense

2013-07-04

Legal Deposit

B 5386-2014

Pages

1054 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica

Abstract

La present tesi doctoral, concebuda a partir de la consulta d’una part dels fons notarials medievals de les viles de Castelló d’Empúries i Peralada (aproximadament 450 volums datats entre els anys 1260 i 1360), té l’objectiu de determinar com es va organitzar la mòlta de cereals i el batanatge de teixits al comtat d’Empúries i al vescomtat de Rocabertí durant la baixa edat mitjana, més concretament des de finals del segle XIII fins mitjan segle XIV. L’estudi es divideix en tres grans apartats. En el primer (capítols 1 i 2), es parla dels aspectes vinculats amb la propietat de les instal•lacions i la fiscalització que les autoritats senyorials i municipals van dur a terme de las activitats que s’hi realitzaven. En el segon bloc (capítols 3 i 4) s’analitzen les característiques dels molins i les seves infraestructures, així com certes qüestions sobre la seva planificació, construcció i manteniment. Finalment, en els últims capítols (5, 6 i 7), es fa referència als mecanismes i contractes utilitzats per procedir a l’administració i explotació de les diverses instal•lacions.


The present doctoral thesis, conceived from the consult to a part of the medieval notarial funds of the villas of Castelló d’Empúries and Peralada (approximately 450 volumes that are dated between the ages 1260 and 1360), has the determinate how the grinding cereals et fulling tissues were organized in the county of Empúries and the Rocabertí’s viscounty during the Low Middle Age, concretely from at the end of the thirteen century until the middle of the fourteen century. This study is divided in to big three blocks. In the first one (chapters one and two) deal with the aspects that are blind with the facility’s property and the inquiry that the lordly authorities had done to the activities that were realized. In the second one (chapters three and four) I have analysed the mill’s characteristics and their facilities and also the questions about their planning, construction and maintenance. And finally, in the last chapters (five, six and seven) I have talk about the mechanisms and contracts used to behave to the administration and exploitation of the some facilities.

Keywords

Història medieval; Historia medieval; Medieval history; Empúries (Catalunya : Comtat); Molins; Molinos; Mills; Batanatge; Bataneo; Fulling

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

01.JMGG_1de2.pdf

6.194Mb

02.JMGG_2de2.pdf

1.874Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)