París-Baleares, òrgan de difusió de l'Associació Les Cadets de Majorque (1954-1998)

Author

García Monserrat, Ana Laura

Director

Serra i Busquets, Sebastià

Date of defense

2014-09-03

Pages

625 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts

Abstract

A principis dels anys cinquanta del segle passat existia una important colònia de mallorquins residents a França, però molt dispersa geogràficament. Les noves onades migratòries des de l’Estat Espanyol i el ressorgiment d’un important moviment associacionista va dur a la creació de l’associació Cadets de Majorque, la qual crea la publicació París-Baleares(1954-1998), de caràcter mensual primer, bimestral després, amb l’objecte de facilitar les comunicacions entre els seus associats a França i a la vegada amb les seves famílies i amics a les Illes. Gràcies a l’estudi qualitatiu de la publicació al llarg de quaranta-quatre anys podrem conèixer millor com es va desenvolupar l’emigració balear a França, com entengueren el model associatiu, la seva mentalitat, però la seva decadència i posterior incorporació a l’associació de premsa forana.


A principios de los años cincuenta del siglo pasado existía una importante colonia de mallorquines residentes en Francia, pero muy dispersa geográficamente. Las nuevas olas migratorias des del Estado español i el resurgimiento de un importante movimiento asociacionista, llevó a la creación de la asociación Cadets de Majorque, la cual crea la publicación París-Baleares (1954-1998), de carácter mensual primero, bimestral después, con el objetivo de facilitar las comunicaciones entre sus asociados en Francia y a la vez con sus familias y amigos en las Islas. Gracias al estudio cualitativo de la publicación a lo largo de cuarenta y cuatro años, podemos conocer mejor como se desarrolló la emigración balear a Francia, como se entendió el modelo asociativo, su mentalidad, pero también su decadencia y posterior incorporación a la asociación de prensa forana.


At the beginning of the fifties of last century existia an important colony of resident Majorcans in France, but very dispersed geographically. New migrations from the Spanish State and the renaissance of an important movement asociacionista took to the creation of the asociació They Cadets de Majorque, which the publication creates Paris - Balearics, of monthly character, with the aim to facilitate the communications among your partners in France and simultaneously, with your familías and friends in the Islands. Thanks to the qualitative study of the publication over forty-four years we developed a better understanding of the Balearic emigration to France, as understood associative model, their mentality, but its decline and subsequent incorporation into the foreign press association.

Keywords

Emigración, Asociacionismo, Historia de la prensa.; Emigració, Associacionisme, Història de la Premsa; Emigration Associations, History Press.

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Història Local

Documents

talgm1de1.pdf

15.65Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)