«Pro crosis argenti». La plata al comtat de les Muntanyes de Prades i baronia d’Entença en època del comte Pere (1342-1358) : regulació, gestió i rendiment de les mines de Falset

Author

Martínez Elcacho, Albert

Director

Bolòs i Masclans, Jordi

Date of defense

2014-09-18

Legal Deposit

L.1697-2014

Pages

1119 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Història

Abstract

A mitjan segle XIV, es va potenciar l’explotació minera de l’argent al comtat de les Muntanyes de Prades i baronia d’Entença. Aquest domini comtal, creat l’any 1324, conformava un conjunt territorial i senyorial indivisible sota la regència d’un únic senyor. En aquest marc ampli, l’explotació del metall noble es va desenvolupar especialment al voltant de la ciutat que exercia la capitalitat administrativa del domini: Falset (el Priorat, Catalunya). De fet, hi va haver un boom de l’explotació d’argent en una zona de llarga tradició minera en la producció, sobretot, de plom. Precisament, l’explotació de la galena i el plom s’estenia i havia estat important des d’antic al territori que abraça l’àrea del Molar–Bellmunt–Falset. El responsable que es focalitzessin els esforços en l’explotació de l’argent en aquesta zona a mitjan segle XIV va ser, sens dubte, el segon comte de Prades: l’infant Pere d’Aragó, fill del monarca Jaume II d’Aragó i Blanca d’Anjou. El qual, de fet, va ser comte de les Muntanyes de Prades des del 1342 fins al 1358. Així doncs, en la present tesi doctoral, es treballen diversos aspectes relacionats amb l’activitat minera i metal·lúrgica de l’argent que es va desenvolupar a Falset mentre va ser comte de Prades l’infant Pere. De fet, el tema s’aborda de forma exhaustiva i des d’una perspectiva àmplia. Ara bé, per centrar el treball, s’analitzen tres àmbits temàtics bàsics: la regulació normativa de l’explotació de l’argent, la gestió i organització estructural de l’activitat i, finalment, la producció de les mines. Així, essencialment a partir de la transcripció i l’anàlisi acurat de documentació conservada a l’Arxiu Ducal de Medinaceli a Catalunya, s’articulen els diferents apartats. Els quals van desgranant cadascun dels temes tractats.


A mediados del siglo XIV, se potenció la explotación minera de la plata en el Condado de las Montañas de Prades y Baronía de Entenza. Este dominio condal, creado en 1324, conformaba un conjunto territorial y señorial indivisible bajo la regencia de un único señor. En este marco amplio, la explotación del metal noble tuvo lugar especialmente en el área de influencia de la ciudad que ejercía la capitalidad administrativa del dominio: Falset (el Priorat, Cataluña). De hecho, hubo un boom de la explotación de plata en una zona de larga tradición minera en la producción, sobretodo, de plomo. Precisamente, la explotación de la galena y el plomo se desarrollaba y había sido importante desde antaño en el territorio que abarca el área del Molar–Bellmunt–Falset. El responsable de que se focalizaran los esfuerzos en la explotación de la plata en esta zona a mediados del XIV fue, sin duda, el segundo conde de Prades: el infante Pedro de Aragón, hijo del monarca Jaime II de Aragón y Blanca de Anjou. Éste, en realidad, fue conde de las Montañas de Prades desde 1342 hasta 1358. Por lo tanto, en la presente tesis doctoral, se trabajan diversos aspectos relacionados con la actividad minera y metalúrgica de la plata que se desarrolló en Falset mientras fue conde de Prades el infante Pedro. De hecho, el tema se aborda de forma exhaustiva y desde una perspectiva amplia. Aún así, para centrar el trabajo, se analizan tres ámbitos temáticos básicos: la regulación normativa de la explotación de la plata, la gestión y organización estructural de la actividad y, finalmente, la producción de las minas. De este modo, esencialmente a partir de la transcripción y el análisis detallado de la documentación conservada en el Archivo Ducal de Medinaceli en Cataluña, se articulan los diferentes apartados. Los cuales van desgranando cada uno de los temas tratados.


In the mid 14th century, silver mining exploitation was boosted and strengthened in the County of Prades Mountains and Barony of Entença. This dominion, which was created in 1324, was a territorially and lordly indivisible ensemble under the rule of only one lord. In this broad frame, the noble metal exploitation was specially developed in the zone of influence of Falset (Priorat, Catalonia). This city was the administrative capital of the wide dominion. In fact, there was a boom in silver exploitation in an area where lead production, above all, had been developed for a long time. Precisely, galena and lead exploitation had been important in the area made up of Molar–Bellmunt–Falset territory, where this activity had been present since Prehistory. Without a doubt, the second count of Prades was the main responsible for focusing all the efforts in silver exploitation in this area in the mid 14th century. He is usually called Infante Peter of Aragon, because he was King James II of Aragon and Blanca of Anjou’s son. In fact, this infante was count of Prades Mountains from 1342 to 1358. Therefore, the present doctoral thesis deals with several aspects related to silver mining and metallurgy which were developed in Falset while Infante Peter was count of Prades. Actually, this subject is covered in a thorough way and from a broad perspective. Nevertheless, three main issues are analysed in order to focus attention on this subject: silver exploitation ordinances, administration and structural organization of the activity and, finally, mines production. In this way, the different book sections are primarily organised using the information obtained by transcribing and studying documents from Medinaceli’s Ducal Archive in Catalonia.

Keywords

Argent; Mineria; Metal·lúrgia; Plata; Minería; Metalurgia; Silver; Mining; Metallurgy

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Història medieval

Documents

Tame1de3.pdf

17.93Mb

Tame2de3.pdf

24.31Mb

Tame3de3.pdf

3.905Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)