Diseño de test de cualificación OQ y PQ en HPLC y desarrollo de modelos de cálculo de la incertidumbre a partir de la validación de procedimientos de análisis

Author

Quintela Bermejo, Juan Manuel

Director

Blanco Roca, Maria, Josefa

Codirector

Broto-Puig, Francesc

Date of defense

2015-07-16

Legal Deposit

B 20639-2015

Pages

176 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. IQS

Abstract

A la present tesi s'han desenvolupat i aplicat metodologies per reforçar les bases de la qualitat en els laboratoris d'anàlisi, és a dir, orientades a proporcionar dades fiables i vàlides per a l'ús previst. Aquestes activitats s'han dut a terme considerant els requeriments dels sistemes de qualitat ISO 9001, ISO 17025, BPL i GMP. En el primer bloc, s'han desenvolupat eines útils en la qualificació d'equips: - El test OQ (Qualificació Operacional) permet assegurar des d'un punt de vista modular el bon funcionament d'un cromatògraf de líquids. S'han utilitzat els resultats històrics de confirmació metrològica de l'equip per establir els criteris d'acceptació corresponents. - El test PQ (Qualificació d'Execució de Procés) es basa en l'anàlisi d'una barreja de quatre substàncies. L'avaluació dels paràmetres establerts permet comprovar el correcte funcionament del cromatògraf de líquids des d'un punt de vista global o de "caixa negra" i, fins i tot, identificar quin mòdul de l'equip no està funcionant correctament. En el segon bloc, s'ha estudiat la validació de procediments d'anàlisi i la seva aplicació en el càlcul de la incertesa associada a les mesures. - S'ha optimitzat i revalidat el procediment d'anàlisi de nitrogen Kjeldahl en mostres de taurina. Les condicions de treball s'han modificat, tenint en compte els resultats disponibles de la confirmació metrològica de l'equip. - S'ha desenvolupat una metodologia per al càlcul de la incertesa aprofitant els resultats que s'obtenen durant la validació dels procediments d'anàlisi. Aquesta metodologia s'ha aplicat en la determinació de clorurs en lixiviats per HPLC i en la determinació de la distribució d'àcids grassos en mostres de estearat de magnesi per GC.


En la presente tesis se han desarrollado y aplicado metodologías para reforzar las bases de la calidad en los laboratorios de análisis, es decir, orientadas a proporcionar datos fiables y válidos para el uso previsto. Estas actividades se han llevado a cabo considerando los requerimientos de los sistemas de calidad ISO 9001, ISO17025, BPL y GMP. En el primer bloque, se han desarrollado herramientas útiles en la cualificación de equipos: - El test OQ (Cualificación Operacional) permite asegurar desde un punto de vista modular el buen funcionamiento de un cromatógrafo de líquidos. Se han utilizado los resultados históricos de confirmación metrológica del equipo para establecer los criterios de aceptación correspondientes. - El test PQ (Cualificación de Ejecución de Proceso) se basa en el análisis de una mezcla de cuatro sustancias. La evaluación de los parámetros establecidos permite comprobar el correcto funcionamiento del cromatógrafo de líquidos desde un punto de vista global o de “caja negra” e, incluso, identificar qué módulo del equipo no está funcionando correctamente. En el segundo bloque, se ha estudiado la validación de procedimientos de análisis y su aplicación en el cálculo de la incertidumbre asociada a las medidas. - Se ha optimizado y revalidado el procedimiento de análisis de nitrógeno Kjeldahl en muestras de taurina. Las condiciones de trabajo se han modificado, teniendo en cuenta los resultados disponibles de la confirmación metrológica del equipo. - Se ha desarrollado una metodología para el cálculo de la incertidumbre aprovechando los resultados que se obtienen durante la validación de los procedimientos de análisis. Esta metodología se ha aplicado en la determinación de cloruros en lixiviados por HPLC y en la determinación de la distribución de ácidos grasos en muestras de estearato de magnesio por GC.


In this thesis, there have developed and applied methodologies to strengthen the foundations of quality in laboratories, that is, aimed at providing reliable and valid for the intended use. These activities have been carried out considering the requirements of the following quality systems: ISO 9001, ISO 17025, GLP and GMP. In the first block, there have developed useful tools in the qualification of equipment: - OQ test (Operational Qualification) ensures from a modular point of view the proper functioning of a liquid chromatograph. There have used historical results of metrological confirmation of the equipment to set appropriate acceptance criteria. - PQ test (Qualification Process Execution) is based on the analysis of a mixture of four substances. Evaluation of established parameters allows to check proper operation of the liquid chromatograph from a global or "black box" perspective, and even, identify which equipment module is not working properly. In the second block, there have studied the validation of analytical procedures and their application in the calculation of the uncertainty associated with the measures. - It was optimized and revalidated the procedure for Kjeldahl nitrogen analysis in taurine samples. Working conditions have changed, taking into account the available results of the metrological confirmation of equipment. - It has developed a methodology to calculate the uncertainty using the results obtained during validation of analytical procedures. This methodology has been applied in the determination of chloride in the leaching by HPLC and in the determination of fatty acids in samples of magnesium stearate by GC.

Keywords

Cualificación; OQ; PQ; HPLC; Kjeldahl; Revalidación; Taurina; Cromatografia de gases; Incertidumbre; Validación

Subjects

543 - Analytical chemistry

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESIS VERSION FINAL_MQB_03jun15_sinAnexos.pdf

1.643Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)