Estudis exploratoris en la síntesi dels alcaloides indòlics pericina (subincanadina E) i quebrachamina emprant una estratègia unificada

Author

Valldosera Juárez, Magdalena

Director

Solé Arjó, Daniel

Roca Estrem, Tomás

Tutor

Roca Estrem, Tomás

Date of defense

2015-12-18

Pages

138 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Farmacologia i Química Terapèutica

Abstract

Diversos alcaloides indòlics que pertanyen a famílies biogenètiques diferents es caracteritzen per presentar estructures tetracícliques amb pont constituïdes per un anell mitjà fusionat amb l'indole i una piperidina 3-substituïda. En aquest sentit, el nostre grup de recerca ha realitzat amb éxit la construcció dels sistemes tetracíclics de l'ervitsina i la 5-nor cleavamina, i la síntesi total de l'aparicina i les cleavamines utilitzant una estratègia unificada que combina dues reaccions d'eficàcia reconeguda en la formació d'enllaços C-C: una reacció de metàtesi intramolecular d'alquens (ring-closing metathesis, RCM) i una ciclació de Heck d'un halur vinílic. En la present Tesi Doctoral ens proposàrem avaluar les possibilitats sintètiques de l'estratègia de doble anulació RCM-Heck per la síntesi dels alcaloides indòlics pericina (subincanadina E) i quebrachamina. En el Capítol 2 es detallen els nostres esforços per establir una nova aproximació sintètica a l'alcaloide pericina basada en aquests conceptes. Després d'haver desenvolupat una ruta basada en reaccions de RCM de diens indòlics per accedir a estructures tricícliques que incorporen l'anell central de 9 baules característic de l'alcaloide, s'ha perseguit sense èxit la ciclació de Heck que hauria completat l'esquelet de la pericina. Al Capítol 3 es descriu la construcció d'estructures tricícliques d'azonino[5,4-b]indole substituïdes a la posició 5, com a intermedis potencials en la síntesi de l'alcaloide quebrachamina. Aquest estudi sintètic ha implicat avaluar l'ús de reaccions de RCM, tant de diens com d'enins indòlics. En concret, cal destacar la utilització d'halurs alquinílics com a substrats en la reacció de metàtesis d'enins (RCEYM) ja que, fins al present, no havien estat mai explorats per aquesta finalitat.


Several indole alkaloids belonging to different biogenetic families are characterized by a bridged tetracyclic structure formed by a medium ring fused with the indole system and a 3-substituted piperidine. In this regard, our group has successfully completed the construction of the tetracyclic systems ervitsine and 5-nor cleavamine and the total synthesis of aparicine and cleavamines using a unified strategy that combines two highly recognized reactions in C-C bond formation: the ring-closing metathesis reaction (RCM) and the Heck reaction. In the present work we wanted to evaluate the synthetic possibilities of the double annulation strategy RCM-Heck for the synthesis of indole alkaloids pericine (subincanadine E) and quebrachamine. Chapter 2 details our efforts to establish a new synthetic approach to pericine alkaloid based on these concepts. Having developed an indole templated diene RCM-based route to access to the tricylic structures that incorporate the characteristic central 9-membered ring of the alkaloid, we have pursued the Heck cyclization for the completion of the pericine skeleton unsuccessfully. Chapter 3 describes the construction of tricyclic azonino[5,4-b]indole structures substituted at position 5 as potential intermediates for the synthesis of quebrachamine alkaloid. This synthetic study involved evaluating the use of RCM reactions (indole templated dienes and enynes). In particular, it is noteworthy the use of alkynyl halides as substrates for enyne metathesis reaction (RCEYM) because, up to now, they had never been explored for this purpose.

Keywords

Alcaloides; Alkaloids; Química farmacèutica; Química farmacéutica; Pharmaceutical chemistry

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

MVJ_TESI.pdf

5.152Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)