Women in executive office in advanced industrial democracies : presence, portfolios and post-ministerial occupation

Author

Claveria i Alias, Sílvia

Director

Verge Mestre, Tània

Date of defense

2014-12-19

Pages

161 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials

Doctorate programs

Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials

Abstract

This thesis is focused on women in executive office. Whereas the literature on women's political representation in national parliaments is now well established, analyses of women in cabinets are rather limited. The dissertation goals are threefold. Firtsly, it examines women's access to executive office, seeking to answer the question about which factors explain the access of women to executive office, with a time series and cross section perspective. Secondly, it pays attention to routes to political office and the gendered patterns underlying portfolio allocation, especially the distribution of prestigious portfolios. Thirdly, it explores the determinants affecting ex-ministers' post-ministerial occupation, as well as how the positions that women and men ministers hold in cabinets may shape their subsequent careers. This dissertation seeks to provide a comprehensive overview of women's participation in executive office in 23 advanced industrial democracies. Simultaneously, it aims at expanding both the general literature on executives and gender and politics.


Aquesta tesi se centra en la dona al poder executiu. Mentre que la literatura ha estudiat extensament la representació política de les dones en els parlaments nacionals, les anàlisis sobre la representació de les mateixes en els governs són limitades. En aquesta tesi s'estableix un triple objectiu. En primer lloc, s'examina l'accés de les dones al govern. tractant de descobrir quins factors expliquen l'accés de les dones a càrrecs executius, tan al llarg del temps com comparativament. En segón lloc, se centra en quines són les rutes d'accés als ministeris; com també en els patrons de gènere subjacents a l'assignació de carteres, especialment en la distribució de les carteres prestigioses. En tercer lloc, s'estudia quins són els factors que incideixen a l'hora d'explicar l'ocupacio post-ministerial dels ex-ministres, també s'analitza si la posició ministerial que els i les ministres ostenten al govern condiciona les seves carreres posteriors. Aquesta tesi pretén oferir una visió global de la participació de les dones als governs en 23 democràcies industrials avançades. Al mateix temps, té com a objectiu la contribució tant a la literatura general sobre els executius com a la literatura de gènere i política.

Keywords

Gender; Political representation; Executive power; Gènere; Representació política; Poder executiu

Subjects

32 - Politics

Documents

tsc.pdf

624.8Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)