Early life factors and childhood obesity development

Author

Fernández Barrés, Sílvia

Director

Romaguera Bosc, Adoración

Arija Val, Victoria

Date of defense

2016-10-24

Pages

251 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

L’obesitat infantil és un dels majors problemes de Salut Pública i comença en edat primerenca. Per tant, identificar factor de risc podria ajudar en la prevenció del desenvolupament d’obesitat infantil. L’objectiu principal d’aquesta tesi va ser investigar les associacions prospectives entre factors de risc potencialment modificables de l’embaràs i la infància, i el desenvolupament d’obesitat infantil. Vam utilitzar dades de dues cohorts de naixement del projecte INMA (Espanya) i del Projecte Viva (Estats Units). Vam explorar les associacions entre varis factors de risc pre i postnatals i l’obesitat infantil general i abdominal, el risc metabòlic i les trajectòries de creixement infantil. Vam trobar que els factors de risc presents en l’edat primerenca i modificables juguen un paper important en el desenvolupament d’obesitat. Les combinacions de factors de risc modificables que prediuen més obesitat infantil difereixen segons la població. Tot i que, el guany ràpid de pes durant la infància és un factor de risc comú pel desenvolupament d’obesitat infantil, tal general com abdominal . Els nostres resultats suggereixen que prendre una Dieta Mediterrània durant l’embaràs podria tenir un efecte positiu en la mida del neonat, el patró de creixement i l’obesitat infantil abdominal. Tanmateix, aquest patró alimentari no deu estar associat amb l’obesitat general o el risc cardiometabòlic.


La obesidad infantil es uno de los mayores problemas en Salud Pública y empieza en edad temprana. Por lo tanto, identificar factores de riesgo podría ayudar en la prevención del desarrollo de obesidad infantil. El objetivo principal de esta tesis fue investigar la asociación prospectiva entre factores de riesgo durante el embarazo y la primera infancia, y el desarrollo de obesidad infantil. Usamos datos de dos cohortes de nacimiento del Proyecto INMA (España) y del Proyecto Viva (Estados Unidos). Exploramos las asociaciones entre varios factores de riesgo pre y postnatales y la obesidad infantil general y abdominal, el riesgo cardiometabólico y las trayectorias infantiles de crecimiento. Encontramos que factores de riesgo modificables en etapas tempranas juegan un papel importante en el desarrollo de obesidad. Las combinaciones de factores de riesgo modificables que predicen mayor obesidad difieren entre poblaciones. Sin embargo, la rápida ganancia de peso en la infancia es un factor de riesgo común de obesidad infantil, tanto general como abdominal. Nuestros resultados sugieren que la Dieta Mediterránea durante el embarazo podría tener un efecto protector en el tamaño del recién nacido, en el patrón de crecimiento y en la obesidad abdominal en la infancia. Sin embargo, este patrón alimentario podría no estar asociado con la obesidad infantil general y el riesgo cardiometabólico.


Childhood obesity is one of the main public health problems and starts in early life. Thus identifying risk factors could help to prevent childhood obesity development. The main objective of this thesis was to investigate the prospective association between potentially modifiable factors in pregnancy and infancy, and offspring childhood obesity development. We used data from two birth cohorts studies INMA project (Spain) and Project Viva (USA). We explored the associations between several pre and postnatal risk factors and childhood general and abdominal obesity, cardiometabolic risk and child longitudinal growth trajectories. We found that modifiable early-life risk factors play an important role in obesity development. The combinations of modifiable risk factors that predict higher obesity differed across populations. However, rapid infant weight gain is a common risk factor of general and abdominal obesity in childhood. Our findings suggest that the Mediterranean diet during pregnancy may have a protective effect on birth size, growth pattern and childhood abdominal adiposity in early childhood. However, this dietary pattern may not be associated with childhood general obesity and cardiometabolic risk.

Keywords

Obesitat infantil; Embaràs; Estils de vida; Obesidad Infantil; Embarazo; Estilos de vida; Childhood obesity; Pregnancy; Lifestyles

Subjects

61 - Medical sciences; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

PlantillaPortadaTDX.pdf

19.40Kb

TESI.pdf

13.71Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)