Unemployment in local labor markets : empirics and theory

Author

Morron Salmeron, Adrià

Director

Eeckhout, Jan

Date of defense

2017-05-30

Pages

84 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

The existence of transportation costs gives labor markets a local dimension. In particular, the well-documented existence of agglomeration economies creates a positive correlation between a city's size and the productivity of the workers living there. The thesis explores the implications of this stylized fact on local unemployment rates as well as local labor market flows. First, based on the logic of a standard search and matching model of the labor market, I show that one would expect job finding rates to be increasing in city size, job separation rates to be decreasing in city size and, thus, unemployment rates to be decreasing in city size. Second, I show that, in fact, both job finding and separation rates are decreasing in city size, leading to a zero-correlation between unemployment rates and city size. Finally, I develop three theoretical models that attempt to rationalize these stylized facts within the framework of a local labor market governed by a constant-returns-to-scale matching function.


La presència de costos de transport fa que els mercats laborals tinguin una dimensió local. Concretament, l'existència d'economies d'aglomeració fa que hi hagi una correlació positiva entre la mida d'una ciutat i la productivitat dels treballadors que hi viuen. La tesi explora les implicacions d'aquest fet estilitzat sobre les taxes d'atur urbanes i sobre els fluxes del mercat laboral. En primer lloc, a partir de la lògica d'un model estàndard d'aparellament al mercat laboral, es demostra que caldria esperar que la probabilitat de trobar una feina augmenti amb la mida de la ciutat, que la probabilitat de perdre una feina disminueixi amb la mida de la ciutat i que, per tant, la taxa d'atur sigui menor en ciutats més grans. En segon lloc, es mostra que, segons les dades, tant la probabilitat de trobar una feina com la de perdre-la disminueixen amb la mida de la ciutat, de tal manera que les taxes d'atur no estan correlacionades amb la mida de la ciutat. En darrer lloc, construeixo tres models que racionalitzen aquests fets estilitzats dins del marc d'un mercat laboral local governat per una funció d'aparellament amb retorns constants a escala.

Keywords

Labor economics; Urban economics; Local labor markets; Labor market flows; Agglomeration economies; Spatial equilibrium; Economia laboral; Economia urbana; Mercats laborals locals; Fluxes del mercat laboral; Economies d'aglomeració; Equilibri espacial

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tams.pdf

1.053Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)