El Papel de la prensa en las huelgas del inicio de la transición española: el Baix Llobregat: noviembre de 1975 - febrero de 1976

Author

Martínez de Iturrate Eugenia, María Marta

Director

Guillamet, Jaume

Date of defense

2017-06-02

Pages

511 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de doctorat en Comunicació

Abstract

Esta tesis, a través del estudio de la cobertura periodística de un hecho ilegal —una huelga obrera—, destacado por su duración —la más larga en Cataluña desde 1939— y capacidad de convocatoria —paralizó durante dos semanas la actividad productiva de una comarca industrial—, ha patentizado tres características de la prensa diaria en los últimos días del franquismo y primeros momentos del aún titubeante e incierto cambio político. Así, el análisis del contenido de las 618 piezas publicadas por los diarios barceloneses sobre la huelga de Laforsa y la Tercera Huelga General del Baix Llobregat, contrastado con el testimonio oral de los principales autores, ha demostrado la validez de la prensa como fuente historiográfica para la construcción de relatos históricos, la pluralidad informativa ya alcanzada por la prensa de empresa en 1975, y el peso de unas figuras herederas de la tradicional prensa regional catalana: los corresponsales comarcales.


Aquesta tesi, a través de l'estudi de la cobertura periodística d'un fet il·legal —una vaga obrera—, destacat per la seva durada —la més llarga a Catalunya des de 1939— i capacitat de convocatòria —va paralitzar durant dues setmanes l'activitat productiva d'una comarca industrial—, ha fet paleses tres característiques de la premsa diària en els últims dies del franquisme i primers moments de l'aleshores vacil·lant i incert canvi polític. Així, l'anàlisi del contingut de les 618 peces publicades pels diaris barcelonins sobre la vaga de Laforsa i la Tercera Vaga General del Baix Llobregat, contrastat amb el testimoniatge oral dels principals autors, ha demostrat la validesa de la premsa com a font historiogràfica per a la construcció de relats històrics, la pluralitat informativa ja aconseguida per la premsa d'empresa el 1975, i el pes d'unes figures hereves de la tradicional premsa regional catalana: els corresponsals comarcals.


The current doctoral dissertation, through the study of the journalistic coverage of an illegal event —a labour strike—, significant for its duration —the longest in Catalonia since 1939— and its convening power —it paralysed the productive activity of an industrial county for a fortnight—, portrays three characteristics of Spain's daily press in Franco regime's last days and the first moments of the still faltering and uncertain political change. Thus, the content analysis carried out on 618 journalistic pieces published by Barcelona's newspapers on Laforsa Strike and the Third General Strike of Baix Llobregat, contrasted with the oral testimony of the main authors, has demonstrated the validity of the Press as a historiographical source for the construction of historical accounts, the plurality of news already reached by the Press in 1975, and the key role played by the heirs of the Catalan tradition of regional press: the county correspondents.

Keywords

Prensa; Barcelona; Baix Llobregat; Laforsa; Huelga; Transición española; Análisis del contenido; Premsa; Vaga; Transició espanyola; Anàlisi del contingut; Press; Strike; Spanish transition; Content analysis

Subjects

94 - General history

Documents

tmmmie.pdf

196.2Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)