Evaluación de alternativas para el análisis estadístico y de aspectos del diseño en ensayos de larga duración para estudios agronómicos

Author

Monterubbianesi, María Gloria

Director

Cantero-Martínez, Carlos

Studdert, Guillermo Alberto

Date of defense

2017-09-20

Pages

193 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal

Abstract

Es van aplicar models lineals mixtes i models additius generalitzats per a localització, escala i forma per a modelar els canvis en el contingut del nitrogen mineral del sòl associats a l’ efecte del conreu, el temps i la interacció d’ambdós, en un assaig de llarga durada en agricultura (ELDA) a Catalunya, Espanya. Es van revisar aspectes de disseny per a quatre ELDA en el Sud-est Bonaerense, Argentina, amb sistemes de cultiu involucrant rotacions. En els casos en què es van detectar deficiències de disseny, es va indicar com solventar-les en el mateix assaig o en assajos futurs. També es van suggerir dissenys alternatius. Es van realitzar propostes d'anàlisis de la variable contingut de carboni orgànic del sòl en aquests ELDA. Totes les etapes de totes les anàlisis van ser implementades en l'ambient computacional R. Les sentències utilitzades, són la base per a la generalització de l'anàlisi estadística dels ELDA i la creació d'un paquet específic.


Se aplicaron modelos lineales mixtos y modelos aditivos generalizados para localización, escala y forma para modelar los cambios en el contenido del nitrógeno mineral del suelo asociados al efecto de laboreo, tiempo y su interacción, en un ensayo de larga duración en agricultura (ELDA) en Catalunya, España. Se revisaron aspectos de diseño para cuatro ELDA en el Sudeste Bonaerense, Argentina, con sistemas de cultivos involucrando rotaciones de cultivos. En los casos en que se detectaron deficiencias de diseño, se indicó cómo salvarlas en el mismo ensayo o en ensayos futuros. También se sugirieron diseños alternativos. Se realizaron propuestas de análisis de la variable contenido de carbono orgánico del suelo en estos ELDA. Todas las etapas de todos los análisis fueron implementadas en el ambiente computacional R. Las sentencias utilizadas, son la base para la generalización del análisis estadístico de los ELDA y la creación de un paquete específico.


Mixed linear models and generalized additive models for localization, scale and shape were used to model changes of in soil mineral nitrogen content associated to the effect of tillage, time, and their interaction, in a long-term experiment on agriculture (ELDA) at Catalunya, Spain. Design aspects of four ELDA on cropping systems including crop rotations at the Southeastern Buenos Aires province, Argentina, were evaluated. Ways to overcome observed design deficiencies in the experiment itself or for new ELDA, were indicated. Some alternative designs, were also suggested. Innovative analysis mechanisms of the variable soil organic carbon content in these four ELDA, have been proposed. All the stages of all the analysis done and proposed were performed in the R computational environment. The computing sentences used are the base for the generalization of the statistical analysis of the ELDA and the creation of a specific package.

Keywords

Assaig de llarga durada en agricultura; Models lineals mixtos; Models additius generalitzats per a localització, escala i forma; Ensayo de larga duración en agricultura; Modelos lineales mixtos; Modelos aditivos generalizados para localización, escala y forma; Long-term experiment on agriculture; Mixed linear models; Generalized additive models for localization, scale and shape

Subjects

311 - Statistics as a science. Statistical theory

Knowledge Area

Producció Vegetal

Documents

Tmgm1de1.pdf

4.497Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)