City-Port Interface. A conflict on urban activities. A case study: Barcelona-Tarragona

Author

Lorenzo Almeida, Daniel

Director

Ferre Ricart, Ernest

Arauzo Carod, Josep Maria

Date of defense

2016-11-25

Pages

750 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Unitat Predepartamental d'Arquitectura

Abstract

L’aparentment normalitzat procés d’expansió portuari i posterior aprofitament urbà del sol avançat per Bird i Hoyle anys enrere necessita ser redefinit com a conseqüència de l’oposició popular a les activitats industrials, l’establiment d’uns marcs regulatoris més restrictius en pro de la conservació del medi ambient, la manca de sòl no urbanitzat a on estendre les infraestructures portuàries i el cost incremental associat als creixements de superfície aigües endins. Aquesta investigació explora els processos de conversió de sòl portuari des d’un punt de vista administratiu, de mercat i espacial amb l’objectiu d’obtenir una visió general de les principals raons que fan que es doni o no el canvi d’ús cap a activitats urbanes. Tot i que una primer aproximació pot suposar un parèntesis a les relacions port-ciutat com a conseqüència de la interrupció en la provisió de sòl que alimentava el desig expansiu de les ciutats, una anàlisi més profunda indica l’enfortiment dels objectiu comuns recolzats sobre el creixent augment de la conscienciació del necessari treball conjunt en la consecució d’un bon resultat individual. A més, els canvis en els usos del sol portuari es descobreixen fortament relacionats amb la disponibilitat que ha d’assegurar les activitats marítim-industrials, el principal objectiu de les autoritats portuàries.


El aparentemente normalizado proceso de expansión portuaria y posterior aprovechamiento urbano del suelo avanzado por Bird y Hoyle años atrás necesita ser redefinido como consecuencia de la oposición popular a las actividades industriales, el establecimiento de unos marcos regulatorios más restrictivos en pro de la conservación del medio ambiente, la falta de suelo no urbanizado donde extender las infraestructuras portuarias y el coste incremental asociado a los crecimientos de superficie aguas adentro. Esta investigación explora los procesos de conversión de suelo portuario des de un punto de vista administrativo, de mercado y espacial con el objetivo de obtener una visión general de las principales razones que hacen que se produzca o no el cambio de uso hacia actividades urbanas. A pesar de que una primera aproximación pueda suponer un paréntesis en las relaciones puerto-ciudad como consecuencia de la interrupción en la provisión de suelo que alimentaba el apetito expansivo de las ciudades, un análisis más profundo indica el fortalecimiento de los objetivos comunes apoyados sobre el creciente aumento de la concienciación del necesario trabajo conjunto en la consecución de un buen resultado individual. Además, los cambios en los usos de suelo portuario se descubren fuertemente relacionados con la disponibilidad que ha de asegurar las actividades marítimo-industriales, el principal objetivo de las autoridades portuarias.


The once normalized process of port expansion and cities land taking advanced by Bird and Hoyle (Bird 1963; Hoyle et al. 1988) years ago comes to an critical point derived from popular opposition to industrial activities, the statement of more restrictive regulatory frameworks in behalf of the conservation of the natural environment, the lack of available non-urbanized land to extend port infrastructures and the increasing associated costs of extending port surfaces foreland. This research explores port land conversion processes from an administrative, market and spatial perspective with the objective of providing a general overview of the main reasons behind the decisions of changing or not the port land use toward urban activities. Despite first approach could drive to assume a break in the city-port relationship, consequence of the interruption on the land provision feeding cities hunger, a further analysis indicates the strength in city-port common objectives supported by the raising awareness on the necessary cooperation in behalf of the best individual results. Further, changes in the port land use are strongly related with land availability surplus ensuring maritime-industrial activities the port authorities’ main institutional objective.

Keywords

Ciutat-Port; Interfase; Conversió d'us del sòl; Ciudad-Puerto; Conversión de uso del suelo; City-Port; Interface; Land Use Conversion

Subjects

332 - Regional economics. Territorial economics. Land economics. Housing economics. ; 71 - Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, gardens; 9 - geography. Biography. History

Knowledge Area

Enginyeria i Arquitectura

Documents

TESI.pdf

406.6Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)