Caractéristiques de les variables isocinètiques en persones amb gonàlgia lleu

Author

Faba Martínez, Jenny

Director

Giralt Batista, Montserrat

Codirector

Solà Alberich, Rosa

Date of defense

2017-07-24

Pages

177 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

Introducció. L’artrosi de genoll és una patologia articular degenerativa caracteritzada per un procés de deteriorament del cartílag. En l’artrosi de genoll es produeix una disminució de la força muscular de la musculatura extensora i flexora del genoll amb gonàlgia. Els dinamòmetres isocinètics permeten avaluar de forma objectiva, precisa i fiable la força muscular del genoll. Objectius. Valorar els paràmetres isocinètics de força muscular de Pic Torque (PT), Potència (P) i Treball Total (TT) a diferents velocitats angulars, en flexió i en extensió entre genoll sà i genoll amb gonàlgia. Comparar l’equilibri de la musculatura flexora i extensora de genoll amb gonàlgia lleu i determinar la influència de l’edat i l’índex de massa corporal en cada paràmetre de valoració Material i mètode. Estudi transversal descriptiu de les característiques basals dels pacients amb gonàlgia lleu. Es van reclutar 82 pacients que complien els criteris d’inclusió. Les variables principals de l’estudi van ser el PT, la P i el TT a les velocitats de 180º/s i 240º/s pels moviments de flexió i extensió de l’articulació del genoll. S’ha utilitzat un dinamòmetre isocinètic Biodex System 4 Pro (Biodex Medical Systems, Nova York, EUA). Resultats. Els grups <50 anys en homes i en dones tant en flexió com en extensió i els grup dels obesos també en homes i dones però només en extensió a la velocitat de 180º/s són els més afectats en processos de gonàlgia lleu. Conclusions. el TT i la P, ens serviran per quantificar, de forma objectiva la pèrdua de força muscular, i seran la base per establir protocols d’actuació precoços en fisioteràpia per frenar la progressió de la pèrdua i per tant de l’artrosi de genoll.


Introducción. La artrosis de rodilla es una patología articular degenerativa caracterizada por un proceso de deterioro del cartílago. En la artrosis de rodilla se produce una disminución de la fuerza muscular de la musculatura extensora y flexora de la rodilla con gonalgia. Los dinamómetros isocinéticos permiten evaluar de forma objetiva, precisa y fiable la fuerza muscular de la rodilla. Objetivos. Valorar los parámetros isocinéticos de fuerza muscular de Pico Torque (PT), Potencia (P) y Trabajo Total (TT) a diferentes velocidades angulares, en flexión y en extensión entre rodilla sana y rodilla con gonalgia. Comparar el equilibrio de la musculatura flexora y extensora de rodilla con gonalgia leve y determinar la influencia de la edad y el índice de masa corporal en cada parámetro de valoración Material y método. Estudio transversal descriptivo de las características basales de los pacientes con gonalgia leve. Se reclutaron 82 pacientes que cumplían los criterios de inclusión. Las variables principales del estudio fueron el PT, la P y el TT a las velocidades de 180º / s y 240º / s para los movimientos de flexión y extensión de la articulación de la rodilla. Se ha utilizado un dinamómetro isocinético Biodex System 4 Pro (Biodex Medical Systems, Nueva York, EE.UU.). Resultados. Los grupos <50 años en hombres y en mujeres tanto en flexión como en extensión y el grupo de los obesos también en hombres y mujeres pero sólo en extensión a la velocidad de 180º / s son los más afectados en procesos de gonalgia leve. Conclusiones. el TT y la P, nos servirán para cuantificar, de forma objetiva la pérdida de fuerza muscular, y serán la base para establecer protocolos de actuación precoces en fisioterapia para frenar la progresión de la pérdida y por tanto de la artrosis de rodilla.


Introduction. The knee osteoarthritis is a degenerative joint pathology characterized by a process of cartilage deterioration. In knee osteoarthritis there is a decrease of the extensor and flexor muscular strength musculature in a knee with pain. Isokinetic dynamometers allow an objective, accurate and reliable evaluation of the muscular strength of the knee. Objectives. To evaluate the isokinetic parameters of muscle strength of Peak Torque (PT), Power (P), Total Work (TT) at different angular velocities, in flexion and extension between healthy knee and knee with pain. To compare the balance of flexor and extensor muscles of a knee with mild pain and to determine the influence of age and index body mass on each endpoint Material and method. Descriptive cross-sectional study of the baseline characteristics of patients with a mild pain knee. 82 patients were enrolled who met the inclusion criteria. The main variables of the study were PT, P and TT at velocities of 180º / s and 240º / s for flexion and extension movements of the knee joint. An isokinetic dynamometer Biodex System 4 Pro (Biodex Medical Systems, New York, USA) has been used. Results. The groups <50 years old men and women both in flexion and extension and also the obese group in men and women but only in extension at the speed of 180º / s are the most affected in mild pain knee processes. Conclusions. TT and P, will serve to quantify objectively the loss of muscle strength and will be the basis for establishing an early physiotherapy protocols to stop the progression of the loss and therefore the knee osteoarthritis.

Keywords

Artrosi de genoll; Isocinètics; Treball Total; Artrosis de rodilla; Isocinéticos; Trabajo Total; Osteoarthritis of the knee; Isokinetic; Total Work

Subjects

616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

TESI.pdf

7.625Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)