La Cooperativa Integral Catalana: una plataforma para una red de redes

Author

Tarifa Ortiz, Rafael

Director

Pujadas, Joan J. (Joan Josep)

Codirector

Vallverdú Vallverdú, Jaume

Date of defense

2017-09-20

Pages

413 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social

Abstract

La Cooperativa Integral Catalana (CIC) és una plataforma per a una xarxa de xarxes que des de l'autogestió intenta generar la infraestructura material i immaterial que ha de possibilitar als seus membres desfer-se de les institucions capitalistes i estatals. Per impulsar a l'acció i reunir una base social prou àmplia per situar-se i fixar la seva lluita al territori va emprar el marc de referència decreixentista. Aquesta tesi centra la seva mirada en el conjunt ordenat de significats i símbols que possibiliten a aquesta organització antisistema impulsar la seva acció col·lectiva. Dit conjunt constitueix un sistema simbòlic, un patró cultural que és transmès en el seu si i es concreta en diverses formes. Aquest patró és plenament llibertari i constitueix la cultura política d'una organització antisistema que intenta mantenir-se fidel als valors, principis, creences i pràctiques defensats històricament per aquest corrent de pensament, intentant prefigurar i experimentar en el seu si una societat autònoma. Aquesta etnografia és una mostra de com aquesta tradició llibertària alimenta com corrent subterrani el repertori per a l'acció col·lectiva d'aquest node del moviment antiglobalització que conforma la CIC en el nostre territori. I de com la seva organització intenta impulsar mecanismes d'interacció -micromobilització- que portin els seus membres a integrar-se en processos identitaris, de solidaritat i consciència.


La Cooperativa Integral Catalana (CIC) es una plataforma para una red de redes que desde la autogestión intenta generar la infraestructura material e inmaterial que ha de posibilitar a sus miembros zafarse de las instituciones capitalistas y estatales. Para impulsar a la acción y reunir una base social lo suficientemente amplia para situarse y fijar su lucha en el territorio empleó el marco de referencia decrecentista. Esta tesis centra su mirada en el conjunto ordenado de significados y símbolos que posibilitan a esta organización antisistema impulsar su acción colectiva. Dicho conjunto constituye un sistema simbólico, un patrón cultural que es transmitido en su seno y se concreta en diversas formas. Este patrón es plenamente libertario y constituye la cultura política de una organización antisistema que intenta mantenerse fiel a los valores, principios, creencias y prácticas defendidos históricamente por esta corriente de pensamiento, intentando prefigurar y experimentar en su seno una sociedad autónoma. Esta etnografía es una muestra de cómo esta tradición libertaria alimenta como corriente subterránea el repertorio para la acción colectiva de este nodo del movimiento antiglobalización que conforma la CIC en nuestro territorio. Y de cómo su organización intenta impulsar mecanismos de interacción –micromovilización– que lleven a sus miembros a integrarse en procesos identitarios, de solidaridad y conciencia.


The Catalan Integral Cooperative (CIC) is a platform for a network of networks that from the self-management tries to generate the material and immaterial infrastructure that will enable its members to get out of the capitalist and state institutions. To encourage action and bring together a social base broad enough to situate itself and fix its struggle in the territory, it used the degrowth frame of reference. This thesis focuses on the ordered set of meanings and symbols that enable this anti-system organization to promote their collective action. This set constitutes a symbolic system, a cultural pattern that is transmitted in its bosom and is concretized in various forms. This pattern is fully libertarian and constitutes the political culture of an antisystem organization that tries to remain faithful to the values, principles, beliefs and practices defended historically by this current of thought, trying to prefigure and to experience in its bosom an autonomous society. This ethnography is a sample of how this libertarian tradition feeds as underground stream the repertoire for collective action of this node of the antiglobalization movement that conforms the CIC in our territory. And how its organization tries to promote mechanisms of interaction - micromobilization - that lead its members to integrate in processes of identity, solidarity and conscience.

Keywords

MOVIMENTS SOCIALS; MICROMOBILITZACIÓ; ANARQUISME; MOVIMIENTOS SOCIALES; MICROMOVILIZACIÓN; ANARQUISMO; SOCIAL MOVEMENTS; MICROMOBILIZATION; ANARCHISM

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 334 - Forms of organization and cooperation in the economy; 39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life; 572 - Physical anthropology

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

25.10Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)