El Disseny universal de pràctiques musicals instrumentals en grup

Author

Solé Salas, Lluís

Director

Ruiz i Bel, Robert

Date of defense

2017-09-20

Pages

451 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Escola de doctorat

Abstract

El Disseny Universal és un marc conceptual sorgit des de l’àmbit de l’arquitectura que proposa elements de disseny de productes i entorns amb la finalitat d’eliminar barreres i garantir l’accessibilitat al major rang de persones possible. Durant les darreres dues dècades s’han anat adaptant les pautes d’aplicació de les directrius del Disseny Universal a nous entorns. En aquesta investigació proposem explorar les possibilitats d’implementació d’aquest paradigma al camp de la música instrumental en grup per tal d’aproximar el fenomen musical de forma activa i praxialista a un major nombre de persones possible. Els nostres objectius son: la identificació de factors afavoridors de la implementació dels principis del Disseny Universal a Orquestres i formular pautes d’aplicació d’aquests principis per a l’organització, funcionament i continuïtat de formacions instrumentals de tipus orquestral que desitgin abordar repertori occidental des d’un enfocament d’accessibilitat universal. Per a tal propòsit, hem posat en marxa una orquestra sense restriccions d’accés, en base a l’anàlisi documental i l’experiència durant 4 anys ininterromputs de funcionament del projecte. Els instruments de recollida de dades s’han aplicat sobre participants d’una orquestra pilot i sobre un grup d’experts en l’àmbit de la música instrumental en grup. Aquests han consistit en 3 qüestionaris i dos grups focals. Els resultats obtinguts han permès identificar factors facilitadors i establir pautes d’aplicació dels principis del DU per al disseny d’orquestres accessibles. S’obre així una línea a explorar sobre l’aplicació del DU en l’ambit de la música.


El Diseño Universal representa un marco conceptual, surgido desde el ámbito de la arquitectura, que propone elementos de diseño para productos y entornos con el fin de eliminar barreras y garantizar la accesibilidad al mayor rango posible de personas. Durante las últimas dos décadas se han adaptando las pautas de aplicación de las directrices del Diseño Universal a nuevos entornos. En esta investigación proponemos explorar las posibilidades de implementación de este paradigma en el campo de la música instrumental grupal con el fin de aproximar el fenómeno musical de forma activa y praxialista a la sociedad. Nuestros objetivos son la identificación de factores favorecedores de la implementación de los principios del Diseño Universal en orquestas y formular pautas de aplicación de dichos principios para la organización, funcionamiento y continuidad de formaciones instrumentales de tipo orquestal que deseen abordar repertorio occidental desde un enfoque de accesibilidad universal. Para ello, hemos creado una orquesta con propósitos de universalidad de acceso, en base al análisis documental y la experiencia durante 4 años ininterrumpidos de funcionamiento del proyecto. Los instrumentos de recogida de datos se han aplicado sobre participantes de una orquesta piloto y sobre un grupo de expertos en el ámbito de la música instrumental en grupo. Estos han consistido en 3 cuestionarios y dos grupos focales. Los resultados obtenidos han permitido identificar factores facilitadores y establecer pautas de aplicación de los principios del DU para el diseño de orquestas accesibles. Se abre así una nueva línea a explorar sobre la aplicación del DU en el ámbito de la música.


Universal Design(UD) is a framework that emerged from the field of architecture to purpose the design of products and environments to be usable by all people, to the greatest extent possible, without the need for adaptation or specialised design. During the last two decades it has been applied and adapted to new frameworks. This research aims to explore the possibilities of implementing this paradigm in the field of groupal instrumental music in order to appreciate and disseminate the musical phenomenon and its praxialist approach to the greatest number of people. The aims are to identify factors favouring the implementation of the principles of Universal Design for orchestras and formulate guidelines for applying these principles to the organisation, operation and continuity of orchestras wishing to address Western repertoire. For this purpose, and based on experience and bibliographic review, we have created an orchestra focused on universal access. Different tools have been applied to participants in a pilot orchestra and experts in the field of instrumental music groups. These consisted of three surveys and two focus groups. The results have enabled us to identify facilitating factors and establish some guidelines for applying the principles of DU for designing accessible orchestras. This opens a new line to explore on the application of DU in the field of music.

Keywords

Música; Orquestra; Disseny universal; Pràctica instrumental; Factors facilitadors

Subjects

78 - Music

Knowledge Area

Música

Documents

tesdoc_a2017_sole_lluis_disseny_universal.pdf

5.718Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)