Portus Tarraconis. El puerto de Tarraco en época tardorrepublicana y altoimperial. Fuentes, historiografía y arqueología

Author

Terrado Ortuño, Patricia

Director

Ruiz de Arbulo Bayona, Joaquín

Gorostidi Pi, Diana

Date of defense

2018-01-11

Pages

449 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

L’objectiu d’aquesta tesi és presentar un estudi sobre el port de Tarraco en època tardorepublicana i altimperial des d’una visió diacrònica i interdisciplinària que permeti observar l’evolució del port romà i comprendre el seu ús, fisonomia i activitats. La delimitació d’aquesta zona a la nostra investigació es deu a diversos factors. D’una banda, els treballs sobre el port romà són fragmentaris i s’han realitzat des de perspectives diferents, sense tenir en compte altres disciplines que permetin la conjunció de les dades. D’altra banda, un factor que sovint limita l’estudi d’aquesta zona es que no s’hi han conservat restes de les principals estructures del port romà, com el moll. Per aquesta raó, el tractament monogràfic permetrà centrar l’estudi a la zona concreta del port per analitzar-la amb detall. Tot i que anteriorment molts treballs han aprofundit en aquesta temàtica des de diferents camps d’estudi, queda pendent encara una actualització en conjunt de tota aquesta informació. Per això ens hem centrat en l’estudi de les fonts clàssiques, la historiografia i l’arqueologia.


El objeto de esta tesis es presentar un estudio sobre el puerto de Tarraco en época tardorrepublicana y altoimperial desde una visión diacrónica e interdisciplinar que permita observar la evolución del puerto romano y comprender su uso, fisonomía y actividades. La delimitación de este enclave en nuestra investigación se debe a varios factores. Por un lado, los trabajos sobre el puerto romano son fragmentarios y se han realizado desde distintas perspectivas, sin tener en cuenta otras disciplinas que permitan la conjunción de datos. Por otro lado, un factor que a menudo limita el estudio de esta zona es que no se han conservado restos sobre las principales estructuras del puerto romano, como su muelle. Para ello, nuestro tratamiento monográfico permitirá centrar el estudio en la zona concreta del puerto para analizarla en detalle. A pesar de que con anterioridad muchos trabajos han ahondado en esta temática desde diferentes campos de estudio, queda pendiente todavía una puesta al día en conjunto de toda esta información. Por este motivo, nos hemos centrado en el estudio de las fuentes clásicas, la historiografía y la arqueología.


The object of this thesis is to present a study of the port of Tarraco during Late Republican and Early Roman Empire times from a diachronic and interdisciplinary perspective that enables the evolution of the Roman port to be observed and its use, physiognomy and activities to be understood. Our research into this enclave has been limited by several factors. On the one hand, studies of the Roman port are fragmentary and have been carried out from different perspectives, without taking into account other disciplines that allow data to be combined. On the other hand, no remains of the main structures of the Roman port, such as its harbour wall, have been preserved. For this reason, our monographic approach will enable us to focus the study on the specific area of the port in order to analyse it in detail. In spite of the fact that many works have already delved into this subject from different fields of study, what still remains outstanding is an overall updating of all of this information. Because of this, we have focused on the study of classical sources, historiography and archaeology.

Keywords

Tarraco; port romà; arqueologia; puerto romano; roman harbour; archaeology

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 90 - Archaeology. Prehistory; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 94 - General history

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI.pdf

41.61Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)