L'imaginari colonial espanyol del Marroc. Geografia, gènere i literatura de viatges (1859-1936)

Author

Cerarols Ramírez, Rosa

Director

Garcia Ramon, Maria Dolors, 1943-

Date of defense

2008-06-16

ISBN

9788469172193

Legal Deposit

B-47780-2008



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Abstract

La tesi doctoral avalua la utilitat de l'anàlisi qualitativa de la literatura de viatges (com a objecte d'estudi) per a la indagació de coneixements geogràfics. Des d'un enfocament crític i de gènere, analitza les aportacions geogràfiques sobre el Marroc colonial que emanen de la literatura viatgera espanyola. Més concretament, examina trenta relats publicats a Espanya entre els anys 1859 i 1936. Seguint els postulats postcolonials, es remarca la complicitat existent entre la geografia, el viatge i l'imperialisme. A través de l'enfoc analític feminista, s'enriqueix el discurs geogràfic colonial en el seu conjunt, ja que totes les aportacions viatgeres són clarament genderitzades. Finalment, des d'una perspectiva més cultural (que inclou tant l'anàlisi textual com visual), s'aprofundeix en les significacions geogràfiques de les evocacions paisatgístiques del Marroc en el procés de construcció orientalista dels paisatges colonials.


This PhD thesis examines the utility of qualitative analysis of travel literature as a tool to investigate geographic knowledge. From a critical and gender perspective, it analyses geographic contributions about colonial Morocco which emanate from Spanish travel narratives. In particular, it looks at thirty travel accounts published in Spain between 1859 and 1936. Following postcolonial postulates, it remarks the existing complicity between geography, traveling and imperialism. Through a feminist analytical approach, the whole colonial geographic discourse is enriched, since all of the travel accounts are clearly gendered. Finally, from a cultural standpoint (which includes both visual and textual analysis), the thesis investigates the geographic significance of Morocco's landscape evocations, within the orientalistic process of colonial landscape construction.

Keywords

Literatura de viatges; Gènere; Geografia

Subjects

91 - Geography. Exploration of the Earth and of individual countries. Travel. Regional geography

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

rcr1de3.pdf

8.603Mb

rcr2de3.pdf

9.564Mb

rcr3de3.pdf

6.520Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)