L'obra del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes des de la seva fundació fins al segle XVI. Un monestir reial per a l'orde de les clarisses a Catalunya

Author

Sanjust i Latorre, Cristina

Director

Muntada Torrellas, Anna

Date of defense

2009-03-31

ISBN

9788469236505

Legal Deposit

B-31996-2009



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Art

Abstract

Aquesta tesi investiga la construcció del monestir de Santa Maria de Pedralbes a partir de tres línies d'anàlisi. Primer revisa la història de la institució amb la finalitat d'establir el context en el qual l'edifici fou creat, preservat i renovat. En segon lloc, documenta la història de la construcció del monestir amb tot detall tot posant en relleu les principals fases d'activitat edificatòria. La documentació inclou una observació i anàlisi de l'edifici que es conserva en l'actualitat. S'ofereix un estudi formal dels diferents edificis que configuren el conjunt així com els materials utilitzats o les tècniques constructives més notables. També es para atenció a l'estil del complex considerant factors com l'arquitectura per a l'orde de les clarisses o l'anomenat Gòtic Meridional. Finalment aquesta tesi avalua no tan sols el contenidor sinó el contingut del monestir. És a dir que explica l'espiritualitat de les clarisses i la seva manera de viure per a entendre els diferents espais monàstics des de la perspectiva de les seves usuàries. L'estudi d'aquest monestir -i segurament això es podria aplicar a molts edificis- seria incompleta sense tenir en compte les esperances, pors, ideals de les persones que hi varen viure. Les referències als objectes que contenien les estances donen llum a la natura esmunyedissa d'aquesta interpretació.


This dissertation investigates the construction history of the monastery of Pedralbes along three lines of analysis. First, it reviews the history of the institution with the purpose to establish the context in which the building has been created, preserved and renovated. Second, it documents the history of the monastery's construction in substantial detail and then highlights the main phases of activity. The documentation includes an observation and analysis of the present day building structure. In providing a formal overview of the monastery's construction history, this dissertation takes into account the materials used, it also analyses the style of the monastery complex, by considering among other factors the architecture of buildings from the Poor Clares religious order, or the so-called Meridional Gothic. Finally, this dissertation evaluates not only the container but it content. That is it explains the spirituality of the Poor Clares and their way of life in order to understand the different spaces from the perspective of the users. The study of this monastery and we think that this applies to any building would be incomplete without factoring in the hopes, fears or ideals of the people that lived in it. References to objects contained in different rooms shed light on the elusive nature of this interpretation.

Keywords

Història dels segles XIV-XVI; Monestir de Pedralbes; Arquitectura religiosa

Subjects

72 - Architecture

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

csl1de9.pdf

6.339Mb

csl2de9.pdf

9.287Mb

csl3de9.pdf

9.824Mb

csl4de9.pdf

9.876Mb

csl5de9.pdf

9.928Mb

csl6de9.pdf

9.846Mb

csl7de9.pdf

8.872Mb

csl8de9.pdf

10.14Mb

csl9de9.pdf

7.915Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)