El relat en l’àmbit sanitari: els casos clínics sobre afeccions mentals

Author

Kotatkova, Adéla

Director

Salvador Liern, Vicent

Pérez Saldanya, Manuel

Date of defense

2019-09-03

Pages

402 p.



Department/Institute

Universitat Jaume I. Escola de Doctorat

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Llengües Aplicades, Literatura i Traducció

Abstract

Estudiem els casos clínics (CC) acadèmics i els contes clínics o casos clínics literaturitzats, com una contribució al diàleg entre els sabers científics —les ciències de la salut— i els humanístics —els estudis lingüístics i literaris— mitjançant el pont de l’anàlisi del discurs. Situem els CC dins dels discursos sanitaris i en remarquem i defensem la importància com a textos que poden contribuir a canviar el rumb deshumanitzador que sovint pren la praxi sanitària actual. Apliquem conceptes de la teoria del relat per analitzar els dos gèneres, en suport d’una concepció dels CC acadèmics com a relats. Ens centrem en l’àmbit de les afeccions mentals, sobretot en neurologia, psiquiatria i psicologia. Analitzem un corpus de 115 CC acadèmics en tres idiomes —català, castellà i anglès— i quatre llibres de contes clínics en anglès.


We study the clinical case reports (CCR) and clinical tales, as a contribution to the dialogue between the scientific knowledge —health sciences— and the humanistic approach —linguistic and literary studies— through the bridge of discourse analysis. We contextualize the CCR among healthcare discourses and emphasize their importance as texts that can help changing the dehumanizing path that often takes today's healthcare practice. We apply concepts of storytelling theory to analyze both genres, in support of a conception of the CCR as narrative. We focus on the field of mental disorders, especially in neurology, psychiatry and psychology. We analyze a corpus of 115 CCR in three languages —Catalan, Spanish and English— and four books of clinical tales in English.

Keywords

Discurs mèdic; Cas clínic; Conte clínic; Anàlisi del discurs; Salut mental; Relat; Medical discourse; Clinical case report; Clinical tale; Mental health

Subjects

8 - language. Linguistics. Literature

Knowledge Area

Arts, Humanitats i Llengües

Documents

2019_Tesis_Kotatkova_Adela.pdf

5.854Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)