Prevention and management of musculoskeletal pain at work in nursing staff : Design, implementation and evaluation of a multifaceted intervention in the workplace

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Soler-Font, Mercè
dc.date.accessioned
2021-09-08T16:49:07Z
dc.date.available
2022-07-08T00:00:25Z
dc.date.issued
2021-07-08
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/672387
dc.description.abstract
Objectiu: Dissenyar, implementar i avaluar una intervenció multifacètica en el lloc de treball per prevenir i gestionar el dolor musculoesquelètic (DME). Mètodes: Es va dissenyar, implementar i avaluar (efectivitat, procés i cost-efectivitat) un assaig controlat aleatoritzat per clústers d'un any. La intervenció va incloure ergonomia participativa, promoció de la salut i gestió de casos. Resultats: Als 12 mesos, el grup d’intervenció va mostrar una disminució estadísticament significativa del risc de dolor d’espatlles, cervical i dorsal en comparació amb el control. No es va trobar cap efecte estadísticament significatiu per a DME en altres parts del cos, incapacitat temporal ni capacitat funcional. L’ergonomia participativa va mostrar un alt nivell d’implementació, la promoció de la salut va diferir segons l’activitat i la gestió de casos va mostrar un baix nivell d’implementació. Per reduir 1-punt-percentual extra el dolor d’espatlles, cervical i dorsal es necessitaven 3,63€ (perspectiva social) i 1,69 € (perspectiva del sistema sanitari). Conclusions: Aquesta intervenció va ser efectiva i cost-efectiva per reduir el dolor d’espatlles, cervical i dorsal, i es va implementar majoritàriament com es pretenia.
dc.description.abstract
Objective: To design, implement and evaluate a multifaceted intervention in the workplace to prevent and manage musculoskeletal pain (MSP). Methods: A two-armed multifaceted cluster randomized controlled trial of one year duration was designed, implemented, and evaluated (effectiveness, process and cost-effectiveness). The intervention included participatory ergonomics, health promotion, and case management. Results: At 12 months, the intervention group showed a statistically significant decrease of the risk in neck, shoulders and upper-back pain compared to the control. No statistically significant effect was found for MSP in other locations, sickness absence nor work functioning. Participatory ergonomics showed a high implementation level, health promotion differed according to the activity and case management showed a low implementation level. To achieve 1-extra-percentual point reduction of MSP in neck, shoulders and upper-back were needed €3.63 (societal perspective) and €1.69 (health system perspective). Conclusions: This intervention was effective and cost-effective to reduce neck, shoulder and upper-back pain and predominantly implemented as intended.
dc.format.extent
407 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Musculoskeletal pain
dc.subject
Return to work
dc.subject
Cluster randomized controlled trial
dc.subject
Multifaceted intervention
dc.subject
Workplace
dc.subject
Dolor musculoesquelètic
dc.subject
Retorn al treball
dc.subject
Assaig controlat aleatoritzat
dc.subject
Intervenció multicomponent
dc.subject
Lloc de treball
dc.title
Prevention and management of musculoskeletal pain at work in nursing staff : Design, implementation and evaluation of a multifaceted intervention in the workplace
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.7
dc.contributor.authoremail
mercesolerfont@gmail.com
dc.contributor.director
Serra, Consol
dc.contributor.director
Ramada Rodilla, José María
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tmsf.pdf

14.13Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)