Population dynamics of the Pyrenean newt (Calotriton asper): demography, morphometry and population genetics

Author

Camarasa Arbós, Sebastià

Director

Sanuy i Castells, Delfí

Oromí Farrús, Neus

Date of defense

2021-09-27

Pages

105 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Abstract

L'objectiu d'aquest estudi és analitzar la dinàmica poblacional del tritó pirinenc (Catotriton asper). En primer lloc, es va avaluar el fenomen de la paedomorfosis facultativa, en una població lacustre en què es va detectar la presència d'individus pedomòrfics (Ibón de Perramó). Es va analitzar la variació dels caràcters demogràfics del cicle vital entre les poblacions de llac i de torrent. L'estudi de la variació morfològica mostra dimorfisme sexual en la mida de el cos en algunes poblacions. Finalment, es va analitzar l'estructura genètica i la diversitat de C. asper en una zona perifèrica de la seva distribució, al massís del Canigó. En conclusió, C. asper és una espècie que presenta una alta variabilitat demogràfica, morfològica i genètica, que sembla que es deu principalment a les característiques intrínseques de l'hàbitat on es troben les poblacions, a les peculiaritats de les zones que ocupen.


El objetivo de este estudio es analizar la dinámica poblacional del tritón pirenaico (Catotriton asper). En primer lugar, se evaluó el fenómeno de la paedomorfosis facultativa, en una población lacustre en que se detectó la presencia de individuos pedomòrfics (Ibón de Perramó). Se analizó la variación de los caracteres demográficos del ciclo vital entre las poblaciones de lago y de torrente. El estudio de la variación morfológica muestra dimorfismo sexual en el tamaño del cuerpo en algunas poblaciones. Finalmente, se analizó la estructura genética y la diversidad de C. asper en una zona periférica de su distribución, en el macizo del Canigó. En conclusión, C. asper es una especie que presenta una alta variabilidad demográfica, morfológica y genética, que parece que se debe principalmente a las características intrínsecas del hábitat donde se encuentran las poblaciones, a las peculiaridades de las zonas que ocupan.


The aim of this study is to analyse the population dynamics of the Pyrenean newt (Catotriton asper). First, the phenomenon of facultative paedomorphosis was evaluated in a lacustrine population where the presence of pedomorphic individuals was detected (Ibón de Perramó). The variation of demographic life history traits between lake and stream populations was analysed. The study of morphological variation shows sexual dimorphism on body size in some populations. Finally, the genetic structure and diversity of C. asper was analysed in a peripheral area of its distribution, in the Canigó massif. In conclusion, C. asper is a species that presents a high demographic variability, morphology and genetics, that seems to be mainly due to the intrinsic characteristics of the habitat where the populations are located, to the peculiarities of the areas they occupy.

Keywords

Demografia; Morfometria; Genètica; Demography; Morphometry; Genetics

Subjects

59 - Zoology

Knowledge Area

Zoologia

Documents

Tsca1de1.pdf

5.068Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)