Essays on board of directors composition and firm outcomes

Author

Manini, Raffaele

Director

Amat Salas, Oriol

Gómez Biscarri, Javier

Date of defense

2023-01-20

Pages

91 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis focuses in understanding the relationship between board of directors’ composition and firm outcomes. Chapter 1 investigates how US firms board of directors responded to a quasi-exogenous shift in the cyber risk environment as proxied by the General Data Protection Regulation (GDPR) and finds that those firms that are more affected by the regulatory shock tend to increase their focus on cyber-risk, add more directors with Cyber expertise on the board and assign more frequently the monitoring of cyber-risk to the board as a whole or to a specialized board committee. Chapter 2 instead, introduces the new dimension of board of directors’ skill-sets fit to try to contribute to the empirical literature addressing the relationship between board of directors’ composition and firm performance. This chapter shows that those firms presenting a board of directors fit dimension both on its internal and external fit dimensions perform better than their peers.


Esta tesis se enfoca en comprender la relación entre la composición de la junta directiva y los resultados de la empresa. El Capítulo 1 investiga cómo la junta directiva de las empresas estadounidenses respondió a un cambio casi exógeno en el entorno de riesgo cibernético representado por el Reglamento General de Protección de Datos (GDPR) y encuentra que aquellas empresas que se ven más afectadas por el impacto regulatorio tienden a aumentar su enfoque sobre el riesgo cibernético, agregar más directores con experiencia cibernética en la junta y asignar con más frecuencia el monitoreo del riesgo cibernético a la junta en su conjunto o a un comité de la junta especializado. En cambio, el Capítulo 2 presenta la nueva dimensión de los conjuntos de habilidades de la junta directiva para tratar de contribuir a la literatura empírica que aborda la relación entre la composición de la junta directiva y el desempeño de la empresa. Este capítulo muestra que aquellas empresas que presentan una dimensión de ajuste de la junta directiva tanto en sus dimensiones de ajuste interno como externo se desempeñan mejor que sus pares.

Keywords

Board of directors; Junta directiva; Firm outcomes; Resultados de la empresa

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

trm.pdf

1004.Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)