Three essays in applied econometrics

Author

Werner, Konstantin

Director

Glitz, Albrecht Christian Ekkehard

Date of defense

2023-01-13

Pages

208 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

In this dissertation, first, I study the effects of broadband internet on individual and regional outcomes. Second, I provide an overview of the political espionage activities of the former East German secret service, the Stasi. In chapter one, I link the declining concentration of German vote share distributions to individual shifts from face-to-face towards virtual interactions. I show that regions where voters engage in more interactions over the internet exhibit less concentrated vote share distributions. In the second chapter, I investigate whether broadband internet influences the integration of immigrants in Germany. I find positive effects on employment probabilities, the probability to speak German at home and the frequency of performing voluntary activities. In chapter three, Albrecht Glitz and I uncover the thematic emphasis of the Stasi’s political espionage. We further provide evidence that the Stasi systematically collected information on negotiations between high-ranking East and West German politicians.


En esta disertación, primero, estudio los efectos de Internet en los resultados individuales y regionales. Segundo, describo el espionaje político de el servicio secreto de Alemania del Este, la Stasi. En el capítulo uno, vinculo la disminución de la concentración de las distribuciones de votos en Alemania con los cambios individuales de las interacciones cara a cara frente a las virtuales. Muestro que las regiones donde los votantes participan en más interacciones a través de Internet exhiben distribuciones de votos menos concentradas. En el segundo capítulo, investigo si Internet influye en la integración de los inmigrantes en Alemania. Encuentro efectos positivos sobre las probabilidades de empleo, de hablar alemán y la frecuencia de actividades de voluntariado. En el capítulo tres, Albrecht Glitz y yo descubrimos el énfasis temático del espionaje de la Stasi. Además, proporcionamos evidencia de que la Stasi recopiló información sistemáticamente sobre las negociaciones entre ambos estados alemanes.

Keywords

Applied econometrics

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tkw.pdf

2.188Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)