Identitat gamer, classe social i gènere: una anàlisi dels discursos del col·lectiu adolescent sobre la cultura del videojoc i les pràctiques videolúdiques

Author

Vilasís-Pamos, Júlia ORCID

Director

Pérez, Óliver

Date of defense

2023-06-12

Pages

351 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Comunicació

Abstract

Aquesta tesi doctoral analitza el paper que juguen la classe social i el gènere en els processos de construcció de la identitat gamer, entre el col·lectiu adolescent de 14 i 15 anys escolaritzat a Barcelona i Vic. Per fer-ho, s’han realitzat dos qüestionaris qualitatius, als adolescents i les seves famílies, vuit grups de discussió i setze entrevistes (vuit entrevistes virtuals semiestructurades i vuit entrevistes jugant online). Les diferències entre col·lectius evidencien que l’entorn sociocultural i les desigualtats de classe i gènere condicionen de forma significativa la relació que el col·lectiu adolescent estableix amb videojoc, és a dir, la percepció que tenen del mitjà i les seves pràctiques videolúdiques, així com el paper que juga el videojoc en els seus processos de construcció de la identitat gamer i les aspiracions que tenen envers el videojoc com a possible via de futur professional.


This doctoral thesis analyses the role played by social class and gender in the processes of construction of gamer identity among teenagers aged 14 and 15 years old in school in the cities of Barcelona and Vic. For this purpose, two qualitative questionnaires have been carried out with teenagers and their families, eight focus groups and sixteen interviews (eight virtual semi-structured interviews and eight online gaming interviews). The differences evidenced between groups show that the sociocultural environment, in terms of social class and gender inequalities, significantly conditions the relationship that teenagers establish with the medium and, therefore, their perception of video games and their gaming practices, as well as their processes of construction of gamer identity and the aspirations they have towards video games as a possible future career path.


Esta tesis doctoral analiza el papel que juegan la clase social y el género en los procesos de construcción de la identidad gamer, entre el colectivo adolescente de 14 y 15 años escolarizado en Barcelona y Vic. Para hacerlo, se han llevado a cabo dos cuestionarios cualitativos, a los y las adolescentes y sus familias, ocho grupos de discusión y dieciséis entrevistas (ocho entrevistas virtuales semiestructurades y ocho entrevistas jugando online). Las diferencias entre colectivos evidencian que el entorno sociocultural y las desigualdades de clase y género condicionan de forma significativa la relación que el colectivo adolescente establece con el videojuego, es decir, la percepción que tienen del medio y sus prácticas videolúdicas, así como el papel que juega el videojuego en sus procesos de construcción de la identidad gamer y las aspiraciones que tienen en relación al videojuego como posible vía de futuro profesional.

Keywords

Identitat gamer; Classe social; Gènere; Adolescents; Professionalització; Gamer identity; Social class; Gender; Professionalisation; Identidad gamer; Clase social; Género; Adolescentes; Profesionalización

Subjects

316 - Sociology

Documents

This document contains embargoed files until 2025-06-11

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)