Determinantes del comportamiento del consumidor colaborativo desde la Teoría Descompuesta del Comportamiento Planificado. Un análisis comparativo entre plataformas de pago y de intercambio.

Author

Barrullas Bonet, Judit

Director

Papaoikonomou, Eleni

Morales Pérez, Soledad

Date of defense

2023-07-17

Pages

375 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

L'accelerat creixement de la digitalització ha propiciat l'auge de diferents plataformes d'allotjament turístic de curta durada amb objectius que difereixen entre elles, fet que ha generat la necessitat d'investigar sobre les actituds i les intencions per utilitzar aquesta modalitat d'allotjament. Des de la Teoria Descomposta del Comportament Planificat (TDCP) es prediu quines són les motivacions que condueixen els usuaris a fer servir aquesta modalitat d'allotjament, comparant entre dues tipologies de plataformes: de pagament i d’intercanvi. Es van recollir 216 enquestes i per a la seva anàlisi es va fer servir la metodologia de mínims quadrats parcials (PLS). Els resultats mostren que les actituds i el control conductual percebut tenen un impacte significatiu sobre la intenció d'ús. L'actitud dels usuaris de plataformes de pagament ve condicionada per l'autenticitat, la compatibilitat amb els valors d'un mateix, la utilitat econòmica i social, i la confiança, mentre que per als usuaris de plataformes d'intercanvi ho és quan tenen més sentiment que aquestes plataformes compleixen els seus valors i per la seva utilitat social.


El acelerado crecimiento de la digitalización ha propiciado el auge de diferentes plataformas de alojamiento turístico de corta duración con objetivos que difieren entre ellas, hecho que ha generado la necesidad de investigar sobre las actitudes e intenciones para usar esta modalidad de alojamiento. Desde la Teoría Descompuesta del Comportamiento Planificado (TDCP) se predice cuáles son las motivaciones que conducen a los usuarios a utilizar esta modalidad de alojamiento, comparando entre dos tipologías de plataformas: de pago e intercambio. Se recogieron 216 encuestas y para su análisis se empleó la metodología de mínimos cuadrados parciales (PLS). Los resultados muestran que las actitudes y el control conductual percibido tienen un impacto significativo sobre la intención de uso. La actitud de los usuarios de plataformas de pago viene condicionada por la autenticidad, la compatibilidad con los valores de uno mismo, la utilidad económica y social, y la confiabilidad, mientras que para los usuarios de plataformas de intercambio lo es cuando tienen un mayor sentimiento de que estas plataformas cumplen con sus valores y por su la utilidad social.


The accelerated growth of digitization has led to the rise of different short-term tourist accommodation platforms, each with distinct objectives. This has generated the need to investigate the attitudes and intentions to use this type of accommodation. Using the Decomposed Theory of Planned Behaviour (DTPB) a predictive model is developed regarding the motivations to use this short-term accommodation, comparing between two types of platforms: payment and exchange platforms. Two hundred and sixteen questionnaires were collected online, and they were analysed using the partial least squares (PLS) methodology. The results showed that attitudes and perceived behavioural control have a significant impact on the intention to use these platforms. The attitude of payment platforms’ users is conditioned by authenticity, compatibility with one's own values, economic and social utility, and reliability, while for exchange platforms’ users compatibility (the perception that these platforms meet their values) and social utility appear to be significant.

Keywords

Motivació; Plataforma; Economia col·laborativa; Motivación; Economía colaborativa; Motivation; Platform; Collaborative economy

Subjects

3 - Social Sciences; 338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

This document contains embargoed files until 2025-07-16

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)