Addressing patient education gaps in obstructive sleep apnoea

Author

El Arab, Rabie Adel

Director

Sánchez de la Torre, Manuel

Valenzuela Pascual, Francesc

Date of defense

2023-09-05

Pages

174 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Objectius: Aquesta tesi doctoral va tenir com a objectiu investigar el paper de les infermeres en el maneig de l'apnea obstructiva del son i examinar les necessitats educatives i creences, centrant-se en els següents objectius: 1) Revisar la literatura existent sobre els rols de les infermeres en el maneig de l'apnea obstructiva del son, amb especial atenció a la rendibilitat i efectivitat de les intervencions dirigides per infermeres. 2) Explorar les necessitats educatives, creences i experiències de les persones amb apnea obstructiva del son, i 3) Proporcionar recomanacions basades en l'evidència per informar el desenvolupament de materials educatius i intervencions. Mètodes: Es va emprar un enfocament de mètodes mixtes, incloent una revisió de la literatura i entrevistes semiestructurades presencials amb 11 persones amb apnea obstructiva del son a Lleida, Espanya. La revisió de la literatura va avaluar el paper de les infermeres, i l'anàlisi qualitativa de les entrevistes va emprar un enfocament temàtic. El Model de Creences de Salut va servir com a marc teòric per a la discussió. Resultats: La revisió de la literatura va revelar que les infermeres poden contribuir al maneig de l'apnea obstructiva del son en diversos aspectes, com el cribratge, l'avaluació i l'educació del pacient. L'estudi qualitatiu va identificar quatre temes clau que llancen llum sobre les diverses experiències i impactes de l'apnea obstructiva del son en la vida de les persones. Discussió: Les troballes de la revisió de la literatura i de l'estudi qualitatiu demostren que les intervencions liderades per infermeres poden millorar significativament el maneig de l'apnea obstructiva del son i els resultats en els pacients. Els temes identificats destaquen la necessitat de materials educatius i intervencions centrats en el pacient que abordin les mancances de coneixement i els reptes que els pacients poden enfrontar en el maneig de l'apnea obstructiva del son. És necessari implicar a nutricionistes i fisioterapeutes en el procés i que el sistema d'atenció mèdica cobreixi els costos associats amb aquests professionals. Les conclusions d'aquest estudi enfatitzen la importància de les infermeres, nutricionistes i fisioterapeutes en l'atenció de l'apnea obstructiva del son i en l'educació dels pacients. Es proporcionen recomanacions basades en l'evidència per orientar el desenvolupament de materials educatius i intervencions destinades a millorar el maneig de l'apnea obstructiva del son i els resultats en els pacients. Aquesta tesi aporta coneixements valiosos als camps de la medicina del son i la infermeria, promovent un model d'atenció mèdica centrat en el pacient i eficient.


Objetivos: Esta tesis doctoral tuvo como objetivo investigar el papel de las enfermeras en el manejo de la apnea obstructiva del sueño y examinar las necesidades educativas y creencias, centrándose en los siguientes objetivos: 1) Revisar la literatura existente sobre los roles de las enfermeras en el manejo de la apnea obstructiva del sueño, con especial atención a la rentabilidad y efectividad de las intervenciones dirigidas por enfermeras. 2) Explorar las necesidades educativas, creencias y experiencias de las personas con apnea obstructiva del sueño, y 3) Proporcionar recomendaciones basadas en la evidencia para informar el desarrollo de materiales educativos e intervenciones. Métodos: Se empleó un enfoque de métodos mixtos, incluida una revisión de la literatura y entrevistas semiestructuradas presenciales con 11 personas con apnea obstructiva del sueño en Lleida, España. La revisión de la literatura evaluó el papel de las enfermeras, y el análisis cualitativo de las entrevistas empleó un enfoque temático. El Modelo de Creencias de Salud sirvió como marco teórico para la discusión. Resultados: La revisión de la literatura reveló que las enfermeras pueden contribuir al manejo de la apnea obstructiva del sueño en diversos aspectos, como el cribado, la evaluación y la educación del paciente. El estudio cualitativo identificó cuatro temas clave que arrojan luz sobre las diversas experiencias e impactos de la apnea obstructiva del sueño en la vida de las personas. Discusión: Los hallazgos de la revisión de la literatura y del estudio cualitativo demuestran que las intervenciones lideradas por enfermeras pueden mejorar significativamente el manejo de la apnea obstructiva del sueño y los resultados en los pacientes. Los temas identificados destacan la necesidad de materiales educativos e intervenciones centrados en el paciente que aborden las brechas de conocimiento y los desafíos que los pacientes pueden enfrentar en el manejo de la apnea obstructiva del sueño. Es necesario involucrar a nutricionistas y fisioterapeutas en el proceso y que el sistema de atención médica cubra los costos asociados con estos profesionales. Las conclusiones de este estudio enfatizan la importancia de las enfermeras, nutricionistas y fisioterapeutas en la atención de la apnea obstructiva del sueño y en la educación de los pacientes. Se proporcionan recomendaciones basadas en la evidencia para orientar el desarrollo de materiales educativos e intervenciones destinadas a mejorar el manejo de la apnea obstructiva del sueño y los resultados en los pacientes. Esta tesis aporta valiosos conocimientos a los campos de la medicina del sueño y la enfermería, promoviendo un modelo de atención médica centrado en el paciente y eficiente.


Objectives: This PhD thesis aimed to investigate the role of nurses in managing obstructive sleep apnoea and to examine educational needs and beliefs, focusing on the following objectives: 1) To review the existing literature on nurses' roles in obstructive sleep apnoea management, and with a focus on the cost-effectiveness and effectiveness of nurse-led interventions. 2) To explore the educational needs, beliefs, and experiences of individuals with obstructive sleep apnoea, and 3) To provide evidence-based recommendations to inform the development of educational materials and interventions. Methods: A mixed-methods approach was employed, including a literature review and face-to-face semi-structured interviews with 11 individuals with obstructive sleep apnoea in Lleida, Spain. The literature review assessed the role of nurses, and the qualitative data analysis of the interviews employed a thematic approach. The Health Belief Model served as the theoretical framework for the discussion. Results: The literature review revealed that nurses can contribute to obstructive sleep apnoea management in various aspects, such as screening, assessment, and patient education. The qualitative study identified four key themes shedding light on the diverse experiences and impacts of obstructive sleep apnoea on individuals' lives. Discussion: Findings from the literature review and qualitative study demonstrate that nursing-led interventions can significantly improve obstructive sleep apnoea management and patient outcomes. The identified themes highlight the need for patient-centered education materials and interventions that address knowledge gaps and challenges patients may face in managing obstructive sleep apnoea. It is necessary that nutritionists and physical therapists be involved in the process, and that the healthcare system cover the costs associated with these professionals. The findings of this study emphasize the importance of nurses, nutritionists, and physical therapists in providing obstructive sleep apnoea care and providing education to patients. Evidence-based recommendations are provided to guide the development of educational materials and interventions aimed at improving obsructive sleep apnoea management and patient outcomes. This thesis contributes valuable insights to both the fields of sleep medicine and nursing by promoting a patient-centered and efficient healthcare delivery model.

Keywords

Apnea obstructiva del son; Atenció d'infermeria; Rols de les infermeres; Apnea obstructiva del sueño; Atención de enfermería; Educación del paciente; Obstructive sleep apnoea; Nursing care; Patient education

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

Traea1de1.pdf

2.277Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)