Contribució a l'ensenyament de Didàctica de les Ciències de la Terra en l'ESO utilitzant les TIC i les sortides fora de l'aula

Author

Navidad Miguel, Joan Maria

Director

Durán Gilabert, Hortènsia

Esparza Pagès, Mireia

Tutor

Calafell, Genina

Date of defense

2022-11-21

Pages

273 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat d'Educació

Abstract

[cat] Donat que molts estudiants a l’ESO tenen dificultats per comprendre fenòmens geològics comuns del seu entorn proper, un objectiu bàsic d’aquesta tesi és esbrinar quins són els seus coneixements al respecte, així com facilitar la interpretació de qüestions mediambientals habituals, en aquest cas focalitzades al Maresme. A partir de les dades obtingudes, s’ha aplicat una proposta didàctica innovadora basada en dos eixos: la utilització i observació del seu entorn i l’ús de les TIC, per tal d’ajudar a construir aprenentatges significatius i de millorar les competències i la motivació en el camp de les Ciències de la Terra. Els dos eixos es desenvolupen en un marc constructivista amb una estratègia d’investigació-acció per tal de comprovar si es produeix una millora en els coneixements de l’alumnat i en la interpretació dels fenòmens del seu entorn. A fi de contrastar l’impacte de la proposta, s’han comparat els resultat amb els d’altres instituts que no l’apliquen. El projecte pretén comprovar empíricament si la proposta és didàcticament més eficient que les habitualment emprades. L’estudi s’ha realitzat durant dos anys amb alumnes de 1r i 3r d’ESO de l’INS Thalassa de Montgat, que cursen l’assignatura de Biologia i Geologia, i inclou aspectes geològics i mediambientals directament relacionables amb la realitat del Maresme. Com a control de l’estudi, van participar alumnes de diferents grups d’aquest mateix institut i d’altres propers. En total s’ha treballat amb 7 instituts per a 1r d’ESO i 4 per a 3r. Els resultats de les proves i tests aplicats han estat comparats mitjançant una metodologia mixta (quantitativa i qualitativa). Finalment, s´han investigat també les raons de la desmotivació i fracàs d’alguns alumnes, especialment en l’àmbit de la Geologia i el Medi Ambient, i les raons del perquè trien o no una carrera de ciències, per intentar apropar la matèria als interessos dels estudiants.


[spa] Dado que muchos estudiantes de la ESO tienen dificultades para comprender fenómenos geológicos comunes de su entorno cercano, un objetivo básico de esta tesis es averiguar cuáles son sus conocimientos al respecto, así como facilitar la interpretación de cuestiones medioambientales habituales, en este caso focalizadas en el Maresme. A partir de los datos obtenidos, se ha aplicado una propuesta didáctica innovadora basada en dos ejes: la utilización y observación de su entorno y el uso de las TIC, con el fin de ayudar a construir aprendizajes significativos y de mejorar las competencias y la motivación en el campo de las Ciencias de la Tierra. Ambos ejes se desarrollan en un marco constructivista con una estrategia de investigación-acción para comprobar si se produce una mejora en los conocimientos del alumnado y en su interpretación de los fenómenos del entorno. A fin de contrastar el impacto de la propuesta, se han comparado los resultados con los de otros institutos que no la aplican. El proyecto pretende comprobar empíricamente si la propuesta es didácticamente más eficiente que las habitualmente empleadas. El estudio se realizó durante dos años con alumnos de 1º y 3º de ESO del INS Thalassa de Montgat, que cursan la asignatura de Biología y Geología, e incluye aspectos geológicos y medioambientales directamente relacionables con la realidad del Maresme. Como control del estudio, participaron alumnos de diferentes grupos de este mismo instituto y de otros cercanos. En total se ha trabajado con 7 institutos para 1º de ESO i 4 para 3º. Los resultados de las pruebas i test han sido comparados mediante una metodología mixta (cuantitativa y cualitativa). Finalmente, se han investigado también las razones de la desmotivación i el fracaso de algunos alumnos, especialmente en el ámbito de la Geología i el Medio Ambiente, y las razones del porqué escogen o no una carrera de ciencias, para intentar acercar la materia a los intereses de los estudiantes.


[eng] As many students of Compulsory Secondary Education (ESO) have difficulties in interpreting common geological phenomena of their closer environment, a basic aim of this thesis is to find out about the knowledge of students in this point, as well as to facilitate the interpretation of usual environmental phenomena, in this case focused on the Maresme area. Based on the data obtained, this work applied a proposal based on two axes: the use and observation of the environment and the use of ICTs, helping students to build a meaningful knowledge, and to improve competences and motivation in the field of Earth Sciences. The two axes are developed in a constructivist framework with a research-action strategy to check whether there is an improvement in the learning of the students and in the interpretation of the phenomena on the environment. In order to check the impact, the school’s results that don’t applied the proposal, were compared. The project aims to verify empirically if the proposal is didactically more efficient than other more traditional methodologies. The study was carried out for two years with students of 1st and 3rd year of ESO belonging to the INS Thalassa of Montgat, into the subject of Biology and Geology, which includes aspects of Geology and the Environment that may be directly related to the reality of the Maresme area. It was also carried out by students from the different institutes, which will served as control groups. In total, for first of ESO we have worked with 7 schools and with 4 for the third of ESO. The results of the different institutes for the tests were compared by means of a mixed quantitative and qualitative methodology. The reasons for the demotivation and failure of some students has been investigated, especially in the field of Geology and the Environment, as well as the reasons why they choose a science career or not.

Keywords

Educació secundària obligatòria; Educación Secundaria Obligatoria; Secondary education; Tecnologia de la informació; Tecnología de la información; Information technology; Ensenyament de la geologia; Enseñanza de la geología; Geology education; Excursions geològiques; Excursiones geológicas; Geological field trips

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Note

Programa de doctorat en Didàctica de les Ciències, les Llengües, les Arts i les Humanitats

Documents

JMNM_TESI.pdf

6.150Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)