A comprehensive approach to heightened stress-sensitivity as a psychosis-proneness mechanism

Autor/a

Gizdic, Alena

Director/a

Vidal Barrantes, Neus

Tutor/a

Vidal Barrantes, Neus

Data de defensa

2023-09-04

Pàgines

212 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut

Resum

Com a mecanisme de risc putatiu per a la psicosi, la tesi actual investiga el complex fenotip de la sensibilitat a l'estrès en un ampli espectre de contextos i períodes de temps. Ofereix una investigació en profunditat de l'adversitat infantil amb un enfocament particular en els fenotips relacionats amb l'esquizofrènia, així com en les puntuacions de risc poligènic per predir trajectòries longitudinals de sensibilitat a l'estrès. A més, aquesta tesi explora altres factors psicosocials relacionats que són importants factors de risc i de protecció en la psicosi davant la situació de vida altament estressant i incerta de la pandèmia de la COVID-19.


Como mecanismo de riesgo putativo para la psicosis, la tesis actual investiga el complejo fenotipo de la sensibilidad al estrés en un amplio espectro de contextos y marcos temporales. Ofrece una investigación en profundidad de la adversidad infantil con un enfoque particular en los fenotipos relacionados con la esquizofrenia, así como en las puntuaciones de riesgo poligénico para predecir las trayectorias longitudinales de la sensibilidad al estrés. Además, esta tesis explora otros factores psicosociales relacionados que son factores de riesgo y protección significativos en la psicosis ante la situación altamente estresante e incierta debida a la pandemia de COVID-19.


As a putative risk mechanism for psychosis, the current thesis investigates the complex phenotype of stress-sensitivity across a broad spectrum of contexts and timeframes. It offers an in-depth investigation of childhood adversity with a particular focus on schizophrenia-related phenotypes as well as polygenic risk scores in predicting longitudinal trajectories of stress-sensitivity. More so, this thesis explores other related psychosocial factors that are both significant risk and protective factors in psychosis in the face of the highly stressful and uncertain life situation of the COVID-19 pandemic.

Paraules clau

Psicosi; Psychosis; Psicosis

Matèries

159.9 - Psicologia

Àrea de coneixement

Ciències Humanes

Documents

algi1de1.pdf

2.467Mb

 

Drets

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)