El proyecto educat1x1 y su impacto en la asignatura de lengua castellana. Un primer análisis desde las Terres de l'Ebre

Author

González Martínez, Juan

Director

Espuny Vidal, Cinta

Gisbert Cervera, Mercè

Date of defense

2012-04-27

Legal Deposit

T.880-2012

Pages

285 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Abstract

La present tesi realitza un seguiment del primer any d’implementació del projecte eduCAT1x1 a la demarcació educativa de les Terres de l’Ebre, on durant el curs 2010/2011 s’ha generalitzat un model basat en la completa digitalització de les aules d’Educació Secundària Obligatòria (incorporació de pissarres digitals interactives, distribució d’un microportàtil a cada alumne, generalització dels llibres digitals, connexió de les aules a la xarxa, etc.). Aquest seguiment focalitza especialment en els aspectes relatius a la infraestructura, a la competència digital de l’alumnat i a l’aprofitament al si d’una de les assignatures; i està previst realitzar-lo amb tres Instituts d’Ensenyament Secundari públics de la demarcació. Pel que fa a la implementació, es detecten mancances pel que fa a les infraestructures, a la qualitat dels materials educatius digitals i a les possibilitats de compartició, a la productivitat de les tecnologies i a la formació del professorat; pel que fa a la competència digital de l’alumnat, es constaten mancances en relació a la seva capacitat de fer servir les TIC per a l’aprenentatge; i finalment, pel que fa a l’aprofitament a l’assignatura de Llengua Castellana, atès el baix aprenentatge de la competència comunicativa, es detecta un greu problema curricular i un escàs rendiment de la innovació aplicada. Una vegada analitzada la implementació, es formulen diferents propostes de millora adreçades a millorar la realitat d’eduCAT1x1.


This Ph. D. report presents the explanation of the the first eduCAT1x1 project year implementation in the educational demarcation of Terres de l’Ebre (Tarragona), during the school year 2010/2011, where it has been generalized a model based on the complete Secondary Education classrooms digitization (incorporating interactive whiteboards, microlaptops for each student, digital books, connecting classrooms to the Internet, etc.). This report focuses particularly on matters relating to infrastructure, the students digital competence and the improving within one of the subjects, and it has been developed in three public high schools from our area. Regarding the implementation issue, we have found weaknesses in terms of infrastructures, the quality of digital educational materials, the possibilities of knowledge sharing and teacher training options; regarding the students digital competence, we’ve shown clear shortcomings in relation to their ability to use ICT for their own learning; and, finally, regarding the real improving within the Spanish language subject, it is very clear the low level of communicative competence learning, so we’ve detected a serious curricular problem among others. Once exposed the implementation process, we formulate several learning improving proposals in the context of this eduCAT1x1 project.

Keywords

Tecnologia educativa; Educació secundària; Competència digital; eduCAT1x1; one-to-one; Competència comunicativa

Subjects

3 - Social Sciences; 37 - Education; 371 - Education and teaching organization and management; 373 - Kinds of school providing general education; 75 - Painting

Documents

Tesis JuanGlezMar eduCAT1x1.pdf

2.878Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)