L'agenda temàtica i la construcció de marcs interpretatius a la ràdio. El cas de la sentència de l'Estatut de Catalunya

Author

Montagut Calvo, Marta

Director

Castelló Cogollos, Enric

Date of defense

2012-07-09

Legal Deposit

T.1217-2012

Pages

327 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació

Abstract

La construcció de l’agenda (agenda building) i els marcs interpretatius (frame building) en els mitjans és un procés complex on intervenen una gran varietat d’actors. La present tesis doctoral analitza, per una banda, la relació entre periodistes i responsables de premsa de partits polítics i la negociació que estableixen per tal d’influir en l’elaboració de la informació i l’opinió polítiques que s’emeten a la ràdio matinal catalana. Per altra banda, s’aplica un frame analysis en tres nivells –intervenció, locució i estructura- al contingut radiofònic. Es pren com a cas d’estudi la reacció mediàtica a l’anunci de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya. Aquesta anàlisi no només mostra les característiques lèxiques i retòriques dels principals marcs interpretatius (media frames) apareguts en antena sinó que també evidencia l’existència d’una gran diversitat d’estratègies per part de periodistes (reframers) i polítics (frame sponsors) per tal de mantenir el control del seu propi marc en antena.


La construcción de la agenda y los marcos interpretativos en los medios es un proceso complejo donde intervienen una gran diversidad de actores. La presente tesis doctoral analiza, por un lado, la relación entre periodistas y responsables de prensa de partidos políticos y la negociación que establecen para tratar de influir en la elaboración de la información y la opinión políticas en la radio matinal catalana. Por otro lado se aplica un frame analysis en tres niveles – intervención, locución y estructura- al contenido radiofónico. Se toma como caso de estudio la reacción mediática al anuncio de la sentencia del Tribunal Constitucional sobre el Estatuto de Cataluña. Este análisis no sólo muestra las características léxicas y retóricas de los principales marcos interpretativos (media frames) aparecidos en antena sino que también evidencia la existencia de una gran diversidad de estrategias por parte de periodistas (reframers) y políticos (frame sponsors) con el objetivo de mantener el control su propio marco en antena.


Agenda and frame building in the media is a complex process in which several actors intervene. This doctoral thesis analyses the relationship between journalists and political PRs and the negotiations established to influence into the information and opinion making process of the Catalan radio programmes. The research applies a three level frame analysis –intervention, speech and structure- to the radio content. The study observes media reaction to the announcement of Constitutional Court sentence about the Catalan Statute. This analysis not only shows the lexical and rhetorical characteristics of the main media frames detected on air, but also the diverse strategies to control the own frame on air made by journalists (framers) and political actors (frame sponsors).

Keywords

Radio; Comunicació política; Frame analysis; Reframer; Estatut

Subjects

070 - Newspapers. The Press. Journalism; 32 - Politics

Documents

TESIS TDX.pdf

3.117Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)