Un Marte en armas. Vida del capitán Francisco de Aldana

Autor/a

Nievas Rojas, Adalid

Director/a

Fosalba, Eugenia

Tutor/a

Fosalba, Eugenia

Data de defensa

2022-06-02

Pàgines

355 p.



Departament/Institut

Universitat de Girona. Departament de Filologia i Comunicació

Programa de doctorat

Programa de Doctorat en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura

Resum

This doctoral thesis constitutes a biography of Francisco de Aldana (1537-1578). The search for, and location of, documentation on this great Hispano-Florentine poet and soldier in numerous archives and libraries has made it possible to re-examine his biography and bring it up to date. Hitherto his life had been set out in one single piece of research: the North American Elias L. Rivers’ Francisco de Aldana, el divino capitán, published in 1953. With that work as the starting point, it has been possible to note the considerable lack of documentation that it displays, to set out new hypotheses, to discard others completely, to correct errors and to cover several important blank spaces, for which up to now practically no documentation had been found. By way of rigorously historiographical method, this thesis provides the most up-to-date critical approach to Aldana’s life, from his early years in Italy as a Spanish infantry soldier, whilst in the service of the Dukes of Florence, up to his last, agonic days at Alcazarquivir alongside King Sebastian of Portugal, with, in between, his decisive years in the wars against the Turk in the Mediterranean and against revolt and Protestantism in Flanders’ fields. What is offered here is a biography that aims to go beyond the mere recounting of the incidents of his life, attempting instead to set them within his socio-political and family dynamics and the historical events that created Early Modern Europe.


La presente tesis doctoral constituye una monografía sobre la vida de Francisco de Aldana (1537-1578). La búsqueda y el hallazgo de documentación sobre el gran poeta y militar hispanoflorentino en diferentes archivos y bibliotecas ha permitido revisar y actualizar su biografía, asentada hasta hoy en un único trabajo de investigación, esto es, el que llevó a cabo el hispanista norteamericano Elias L. Rivers, publicado en 1953 bajo el título Francisco de Aldana, el divino capitán. Partiendo de la tesis de Rivers, se ha podido detectar las enormes carencias documentales de que adolecía el estudio sobre la vida de Aldana, plantear nuevas hipótesis, desechar por completo otras, corregir errores y cubrir algunos vacíos importantes, zonas prácticamente indocumentadas de la trayectoria del Divino. A través de un enfoque rigurosamente historiográfico, las siguientes páginas trazan la última aproximación crítica a la vida de Aldana, desde sus primeros años en Italia como soldado de infantería española a la vez que servidor natural de los duques de Florencia, hasta sus últimos y agónicos días en Alcazarquivir junto al rey don Sebastián de Portugal, pasando por las decisivas experiencias del poeta en las guerras contra el Turco en el Mediterráneo y contra la sublevación y la herejía en los campos de Flandes. Se presenta, pues, un relato biográfico, cuyo horizonte quiere desbordar el mero seguimiento de una vida para adentrarse en las dinámicas sociopolíticas y familiares y en los acontecimientos históricos que determinaron la Edad Moderna europea.


La present tesi doctoral constitueix una monografia sobre la vida de Francisco de Aldana (1537-1578). La recerca i posterior troballa de documentació sobre el gran poeta i militar hispanoflorentí a diferents arxius i biblioteques ha permès revisar i actualitzar la seva biografia, basada fins avui en un únic treball d’investigació, que va dur a terme l’hispanista nord-americà Elias L Rivers, publicat el 1953 sota el títol Francisco de Aldana, el divino capitán. Partint de la tesi de Rivers, s’han pogut detectar les enormes mancances documentals que presentava l'estudi sobre la vida d'Aldana, plantejar noves hipòtesis, rebutjar-ne completament d’altres, corregir errors i cobrir alguns buits importants, zones pràcticament indocumentades de la trajectòria del Divino. A través d’un enfocament rigorosament historiogràfic, les pàgines següents ens mostren l’última aproximació crítica a la vida d’Aldana, des dels seus primers anys a Itàlia com a soldat d’infanteria espanyola i servidor natural dels ducs de Florència, fins als últims i agònics dies a Alcazarquivir al costat del rei don Sebastià de Portugal, passant per les decisives experiències del poeta a les guerres contra el Turc a la Mediterrània i contra la revolta i l’heretgia als camps de Flandes. Es presenta, doncs, un relat biogràfic, l’horitzó del qual vol desbordar el seguiment d’una vida per endinsar-se en les dinàmiques sociopolítiques i familiars i en els esdeveniments històrics que van determinar l’Edat Moderna europea.

Paraules clau

Aldana, Francisco de, 1537-1578; Literatura del Renaixement; Literatura del Renacimiento; Renaissance literature; Història militar; Historia militar; Military history; Monarquia hispànica; Monarquia hispánica; Monarchy, Hispanic; Felip II, Rei de Castella, 1527-1598; Felipe II, Rey de España

Matèries

82 - Literatura; 94 - Història general i per països

Documents

tanr_20220602.pdf

2.272Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)