Mexico's drug war: Cartels, gangs, sovereignty and the network state

Author

Sullivan, John Patrick

Director

Castells Oliván, Manuel

Date of defense

2013-10-21

Pages

181 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Doctorate programs

Societat de la informació i el coneixement

Abstract

This study seeks to understand the role of transnational organized crime in challenging the sovereignty of the nation state. In order to do so it provides an analysis of the most important current case: the insurgency waged by the narcos (cartels and associated gangs) in Mexico. The thesis starts with the proposition that transnational organized crime challenges states in many ways. At a minimum, criminal enterprises extract resources, corrupt state institutions, and engender sporadic violence. At the extreme, transnational criminal enterprises — including drug cartels and gangs — erode state capacity and have the potential to alter state functions and sovereignty. This study examines the impact of transnational criminal actors on states and sovereignty. To do so, it looks at Mexican drug cartels and gangs and the impact of the on-going Mexican drug war—known as "la inseguridad" in Mexico.


Este estudio pretende comprender el papel del crimen organizado transnacional en el desafío a la soberanía del Estado-nación. Para ello, ofrece un análisis del caso actual más importante: la insurgencia protagonizada por los narcos (cárteles y bandas asociadas) en México. La tesis parte de la propuesta de que la delincuencia organizada transnacional desafía a los Estados de muchas maneras. Como mínimo, las empresas criminales extraen recursos, corrompen las instituciones estatales y engendran una violencia esporádica. En el extremo, las empresas criminales transnacionales -incluidos los cárteles de la droga y las bandas- erosionan la capacidad del Estado y tienen el potencial de alterar sus funciones y su soberanía. Este estudio examina el impacto de los actores criminales transnacionales en los Estados y la soberanía. Para ello, se centra en los cárteles de la droga y las bandas mexicanas y en el impacto de la actual guerra contra el narcotráfico, conocida como "la inseguridad" en México.


Aquest estudi pretén entendre el paper del crim organitzat transnacional en desafiar la sobirania de l'estat-nació. Per fer-ho s'ofereix una anàlisi del cas actual més important: la insurrecció dels narcos (càrtels i bandes associades) a Mèxic. La tesi parteix de la proposta que el crim organitzat transnacional desafia els estats de moltes maneres. Com a mínim, les empreses criminals extreuen recursos, corrompen les institucions estatals i engendren violència esporàdica. A l'extrem, les empreses criminals transnacionals, inclosos els càrtels i les bandes de la droga, erosionen la capacitat de l'estat i tenen el potencial d'alterar les funcions i la sobirania de l'estat. Aquest estudi examina l'impacte dels actors criminals transnacionals en els estats i la sobirania. Per fer-ho, analitza els càrtels i bandes de la droga mexicanes i l'impacte de la guerra de la droga mexicana en curs, coneguda com "la inseguridad" a Mèxic.

Keywords

càrtels; cárteles; cartels; drogues; drogas; drugs; bandes; bandas; gangs

Subjects

3 - Social Sciences; 316 - Sociology

Knowledge Area

Information and knowledge society

Documents

JPS_manuscript.pdf

19.72Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)