La narrativa catalana de postcrisi. Llengua, gènere i país en el tríptic de Marta Rojals

dc.contributor.advisor
dc.contributor.author
Ojeda Caba, Júlia
dc.date.accessioned
2024-01-24T11:10:58Z
dc.date.issued
2023-12-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689846
dc.description.abstract
La recerca se centra en les representacions literàries de la narrativa catalana post-2008, especialment en Marta Rojals. S'analitza l'etapa postcrisi (2010-2020), marcada per esdeveniments socials i polítics com els moviments dels indignats, el feminista i el procés independentista català. S'explora la literatura de crisi i narratives precàries, amb un enfocament hispànic. Es destaca la singularitat de la literatura catalana de postcrisi, relacionada amb l'estatus polític i cultural del país. Es construeix un corpus de setanta-cinc obres, identificant les narratives postcrisi com un corrent rellevant en la literatura catalana actual. L'estudi se centra en les novel·les de Rojals: Primavera, estiu, etcètera (2011), L'altra (2014) i El cel no és per a tothom (2018), analitzades des d'una perspectiva sociopolítica, amb conceptes de sociolingüística crítica i la intersecció entre estudis de gènere i nació.
ca
dc.description.abstract
Este estudio examina las representaciones literarias en la narrativa catalana pos-2008, enfocándose en Marta Rojals. Se analiza la etapa poscrisis (2010-2020), marcada por eventos sociales y políticos como el movimiento 15-M, el feminista y el proceso independentista catalán. Se busca contribuir al debate sobre literatura de crisis y narrativas precarias, especialmente en el contexto hispánico. Se explora la singularidad de la literatura catalana de poscrisis, vinculada a su estatus político y cultural. Se crea un corpus de unas setenta y cinco obras, presentando las narrativas poscrisis como una corriente significativa en la literatura catalana actual. Se enfoca en las novelas de Rojals: Primavera, estiu, etcètera (2011), L'altra (2014) y El cel no és per a tothom (2018), analizadas desde una perspectiva sociopolítica. Se utiliza un marco analítico específico, basado en la sociolingüística crítica y la intersección entre estudios de género y nación, resaltando la singularidad de la obra de Rojals.
ca
dc.description.abstract
This research examines the literary representations in Catalan fiction post-2008, focusing on Marta Rojals' work. It covers the post-crisis era from 2010 to 2020, influenced by events like the "movimiento de los indignados," the feminist movement, and the Catalan pro-independence process. The study aims to contribute to the dialogue on crisis literature and precarious narratives, especially within Hispanic studies. It explores the specificities of post-crisis Catalan literature, linked to the country's political and cultural status. A corpus of approximately 75 works is analyzed, identifying post-crisis narratives as a significant trend in contemporary Catalan literature. The study specifically examines Rojals' novels: "Primavera, estiu, etcetera" (2011), "L’altra" (2014), and "El cel no és per a tothom" (2018). Analyzed from a sociopolitical perspective, these works require an analytical framework based on critical sociolinguistics and the intersection of gender and nation studies, underscoring Rojals' unique narrative style.
ca
dc.format.extent
259 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
crisi
ca
dc.subject
crisis
ca
dc.subject
crisis
ca
dc.subject
narrativa catalana
ca
dc.subject
narrativa catalana
ca
dc.subject
Catalan narrative
ca
dc.subject
postcrisi
ca
dc.subject
postcrisis
ca
dc.subject
postcrisis
ca
dc.subject
Marta Rojals
ca
dc.subject
Marta Rojals
ca
dc.subject
Marta Rojals
ca
dc.subject.other
Literatura catalana
ca
dc.title
La narrativa catalana de postcrisi. Llengua, gènere i país en el tríptic de Marta Rojals
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
ca
dc.subject.udc
8
ca
dc.subject.udc
82
ca
dc.contributor.authoremail
jojedaca@uoc.edu
ca
dc.contributor.director
Iribarren, Teresa
dc.embargo.terms
18 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-02-02T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.description.degree
Artes y humanidades


Documents

This document contains embargoed files until 2025-02-02

This item appears in the following Collection(s)