The Water Scarcity and Sustainable Tourism in the Greek Islands: Focus Cyclades Islands

Author

Atay, Itri

Director

Saladié Borraz, Óscar

Date of defense

2024-04-04

Pages

395 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Abstract

Aquest estudi es centra en la gestió turística i la gestió de l‘aigua a les Illes Cíclades. Des de la crisi financera del 2008, el turisme ha estat un element important en la recuperació econòmica de Grècia, i les illes Cíclades, com Mykonos i Santorini, han tingut un paper important. L'objectiu general de l'estudi és explorar la relació complexa entre la gestió del turisme i la gestió dels recursos hídrics a partir de l'anàlisi de les percepcions dels actors de dues destinacions turístiques insulars: Mykonos i Santorini. En aquest estudi es fan servir metodologies qualitatives i quantitatives. Després d'una revisió exhaustiva de la literatura acadèmica, la recerca es duu a terme mitjançant la realització de qüestionaris i entrevistes en profunditat, que han comptat amb preguntes relacionades amb el canvi climàtic, la gestió dels recursos hídrics i el turisme. Els resultats mostren que la interacció entre la gestió turística i la gestió dels recursos hídrics és molt complexa, i que la majoria dels actors són molt conscients dels problemes d’escassetat d’aigua i els efectes del canvi climàtic en l’activitat turística. Tot i això, les conclusions també indiquen que hi ha diferències significatives en les percepcions sobre les solucions al problema de l'escassetat d'aigua a les illes. La majoria dels actors del sector dels allotjaments consideren que la instal·lació de plantes de dessalinització no és la principal solució, al contrari del que pensen les autoritats públiques i de la gestió de l'aigua.


Este estudio se centra en la gestión turística y la gestión del agua en las Islas Cícladas. Desde la crisis de 2008, el turismo ha sido un elemento importante en la recuperación económica de Grecia, y las islas Cícladas, como Mykonos y Santorini, han desempeñado un papel importante. El objetivo general de este estudio es explorar la compleja relación entre la gestión del turismo y la gestión de los recursos hídricos a partir del análisis de las percepciones de los actores de dos destinos turísticos insulares: Mykonos y Santorini. En este estudio se emplean metodologías cualitativas y cuantitativas. Después de una exhaustiva revisión de la literatura académica, la investigación se lleva a cabo mediante la realización de cuestionarios y de entrevistas en profundidad, que han contado con preguntas relacionadas con el cambio climático, la gestión de los recursos hídricos y el turismo. Los resultados muestran que la interacción entre la gestión turística y la gestión de los recursos hídricos es muy compleja, y que la mayoría de los actores son muy conscientes de los problemas de escasez de agua y los efectos del cambio climático en la actividad turística. No obstante, las conclusiones también indican que hay diferencias significativas en las percepciones sobre las soluciones al problema de la escasez de agua en las islas. La mayoría de los actores del sector de los alojamientos considera que la instalación de plantas desalinizadoras no es la principal solución, al contrario de las autoridades públicas y de la gestión del agua.


This study focuses on tourist management and water management in the Cyclades Islands, which have faced environmental externalities in the previous 15 years. Since the 2008 financial crisis, tourism has been an important element of Greece's economic recovery, with Cyclades Islands such as Mykonos and Santorini playing important roles. The overall objective of the study is to explore the complex relationship between tourism management and water resources management by having an insight into the perceptions of the stakeholders and decision-making progress in tourism and environmental management in island tourism destinations such as Mykonos and Santorini. Both qualitative and quantitative methodologies are employed in this study. After a comprehensive literature review, the research is conducted by questionnaires and in-depth interviewing. The questions that were related to climate change, water resources management, and tourism management were asked to key stakeholders in both of the islands. The results show that the interaction between tourist management and water resource management is very complicated, and the majority of stakeholders are well aware of water shortage issues and the effects of climate change on tourism activities. Nonetheless, the findings also indicate that there are significant differences in stakeholders' perceptions of solutions to the water scarcity problem on the islands, with the majority of hospitality stakeholders not viewing the installation of desalination plants as the primary remedy, in contrast to public and water authorities.

Keywords

recursos hidrics; planificacio del turisme; canvi climatic; recursos hidricos; planificacion del turismo; cambio climatico; water resources; tourism management; climate change

Subjects

3 - Social Sciences; 504 - Threats to the environment; 517 - Analysis; 91 - Geography. Exploration of the Earth and of individual countries. Travel. Regional geography

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI Itri Atay .pdf

5.227Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)