The phenotypic plasticity behind the origin of animals: functional genomics, cell biology, and new genetic tools

Autor/a

Suárez Ara, Patricia ORCID

Director/a

Ruiz Trillo, Iñaki ORCID

Data de defensa

2024-04-12

Pàgines

114 p.



Departament/Institut

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Programa de doctorat

Programa de Doctorat en Biomedicina

Resum

The origin of animals has puzzled scientists for centuries. The transition from a unicellular eukaryote to animals is undoubtedly one of the biggest evolutionary transitions in Earth’s history. To unravel the evolutionary path leading to animals, we must study animals’ extant unicellular relatives, theunicellular holozoans. By studying unicellular holozoans, we know that the ancestor of animals likely had a phenotypically plastic life cycle, with transient stages of simple multicellularity. This thesis contributes to enhancing our understanding of two unicellular holozoan species. First, I provide a protocol for CRISPR-Cas9 genome editing in the corallochytrean Corallochytrium limacisporum, and study mutations in two different genes which confer resistance to two different drugs. Then, I describe a nutritional polyphenism in response to nitrogen deprivation in the ichthyosporean Creolimax fragrantissima.


El origen de los animales ha intrigado a científicos durante siglos. La transición desde un eucariota unicellular a los animales es, sin duda, una de las transiciones evolutivas más importantes en la historia de la Tierra. Para descifrar el camino evolutivo que condujo a los animales, es necesario estudiar a los parientes unicelulares vivos de los animals, los holozoos unicelulares. Gracias a estudios que se han realizado en holozoos unicelulares, sabemos que el ancestro de los animales probablemente tenía un ciclo de vida fenotípicamente plástico, con etapas transitorias de multicelularidad simple. Esta tesis contribuye a mejorar nuestra comprensión de dos especies de holozoos unicelulares. En primer lugar, presento un protocolo para la edición génica mediante CRISPR-Cas9 en Corallochytrium limacisporum y estudio mutaciones en dos genes diferentes que confieren resistencia a dos drogas. Después, describo un polifenismo nutricional en respuesta a la privación de nitrógeno en Creolimax fragrantissima.

Paraules clau

Origin of animals; Holozoans; Phenotypic plasticity; CRISPR-Cas9 genome editing; Nutritional polyphenism; Origen de animals; Holozoos; Plasticidad fenotípica; Edición génica mediante CRISPR-Cas9; Polifenismo nutricional

Matèries

576 - Biologia cel·lular i subcel·lular. Citologia

Documents

Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 12-04-2026

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)