Aprendizaje cooperativo a través de actividades presenciales y tecnológicas para mejorar la competencia de trabajo en equipo en la universidad: estudio de caso

Author

Archondo Ormachea, Adela Susana

Director

Barrios Arós, Rosario

Codirector

Iranzo García, Maria Pilar

Date of defense

2014-01-22

Legal Deposit

T 969-2014

Pages

380 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Abstract

Para vivir y desarrollarse en el siglo XXI es importante aprender y desarrollar la competencia de trabajo en equipo, que puede ser enseñada, mejorada y fortalecida a través de diversas metodologías y estrategias, como el aprendizaje cooperativo. En la investigación analizamos el aprendizaje cooperativo, las actividades presenciales y tecnológicas utilizadas y la evolución de la competencia de trabajo en equipo que se desarrolla en un caso de estudio en la universidad. Los estudiantes perciben que han mejorado la competencia de trabajo en equipo de la teoría a la práctica, es por tanto un aprendizaje consciente. La concepción, el desarrollo y la evaluación de las clases realizada por las profesoras favorecen el aprendizaje cooperativo de la competencia de trabajo en equipo. La mayoría de los recursos, las herramientas y las actividades utilizadas por las formadoras muestran la presencia de las dimensiones del aprendizaje cooperativo de dicha competencia.


Per viure i desenvolupar-se al segle XXI caracteritzat per ser altament tecnològic, i cada vegada més participatiu és important aprendre i desenvolupar les competències transversals. Una de les competències clau que més es relaciona amb la Web 2.0 i 3.0 és el treball en equip, que pot ser ensenyada i enfortida a través de diverses metodologies i estratègies, com l'aprenentatge cooperatiu. La investigació pretén des d'un estudi de cas en l'àmbit universitari observar les habilitats socials, i la competència de treball en equip inicial, i la seva evolució a partir de l'aplicació de l'estratègia d'aprenentatge cooperatiu. La concepció, el desenvolupament i l'avaluació de les classes realitzada per les professores afavoreixen l'aprenentatge cooperatiu de la competència de treball en equip. La majoria dels recursos, les eines i les activitats utilitzades pels formadors mostren la presència de les dimensions de l'aprenentatge cooperatiu d'aquesta competència.


Dans un XXIème siècle, il est important d'apprendre et de développer la compétence de travail en équipe qui peut être enseignée, améliorée et renforcée par diverses méthodes et stratégies, telles que l'apprentissage coopératif. Nous analysons l'apprentissage coopératif, les activités utilisées dans la classe et hors de la classe (TIC) et, la compétence de travail en équipe qui se déroule dans un cas d’étude à l’université. L’approche méthodologie c’est progressif, nous a permis d’améliorer les outils en raison de ces résultats initiaux et de processus. Les étudiants perçoivent qu'ils ont amélioré leur compétence de travail en équipe, dans la théorie et la pratique. La conception, le développement et l'évaluation des séances favorisent l'apprentissage coopératif de la compétence de travail en équipe. La plupart des ressources, des outils et des activités utilisés par les enseignants montrent la présence des dimensions d'apprentissage coopératif de la compétence de travail en équipe.


To live and grow in the XXI century is important to learn and develop competence in teamwork, that can be taught, improved and strengthened through various methodologies and strategies such as cooperative learning. The research analyzed the cooperative learning, classroom activities and technology used and the development of competition teamwork that develops in a case study at the university. Students perceive that competition has improved teamwork from theory to practice, it is therefore a conscious learning. The design, development and evaluation of classes by teachers encourage cooperative learning competition teamwork. Most of the resources, tools and activities used by trainers show the presence of the dimensions of cooperative learning that power.

Keywords

Tecnologia Educativa; Interacción de grupos; Procesos de grupos; Liderazgo; Teoría de Roles; Sociología del Trabajo; Sociología de la Educación; Sociología Educativa; Evaluación de Alumnos; Métodos pedagógicos; Métodos Educativos

Subjects

159.9 - Psychology; 316 - Sociology; 331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 378 - Higher education. Universities. Academic study

Documents

TESI.pdf

9.882Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)