Etnografías de la subjetividad. Alcances filosóficos de la práctica antropológica contemporánea

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament d'Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura
dc.contributor.author
Álvarez Pedrosian, Eduardo
dc.date.accessioned
2011-04-12T13:49:18Z
dc.date.available
2011-03-14
dc.date.issued
2010-05-13
dc.date.submitted
2011-03-14
dc.identifier.isbn
9788469422755
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0314111-120710
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/2055
dc.description.abstract
La presente tesis doctoral trata sobre las problemáticas epistemológicas y ontológicas del ejercicio de la etnografía contemporánea, en particular de aquella focalizada en el análisis de los procesos de subjetivación. La primera parte refiere a la experiencia del extrañamiento, su transversalidad entre el pensamiento y el conocimiento. La segunda, se centra en la caja de herramientas del etnógrafo moderno y del contemporáneo, en las mezclas de operaciones explicativas, comprensivas e interpretativas, históricamente provenientes de corrientes y modelos de las ciencias humanas y sociales, conjugadas desde una perspectiva ecléctica. En tercer lugar, se caracterizan las etnografías como cartografías, donde operan diferentes concepciones de la verdad, y se analizan los componentes científicos, filosóficos y artísticos que se combinan en la creación de conocimiento. La cuarta parte recoge los capítulos dedicados a los horizontes epistemológicos y las líneas de fuga de esta formulación gnoseológica. El paso de los productos a los procesos, y la revisión del contexto experimental contemporáneo, da paso a la descripción de tres direcciones de desarrollo: las etnografías de la comunicación, la ciencia y la tecnología, y las provenientes de las llamadas antropologías del mundo. Por último, las conclusiones buscan poner en evidencia el rol de la etnografía en el desplazamiento general de las tradiciones filosó-ficas y científicas desde el ser al hacer, desde el sujeto hacia la subjetividad.
spa
dc.description.abstract
La present tesi doctoral tracta sobre les problemàtiques epistemològiques i ontològiques de l'exercici de l'etnografia contemporània, en particular d'aquella focalitzada en l'anàlisi dels processos de subjectivació. La primera part fa a l'experiència de l'estranyament, la seva trans-versalitat entre el pensament i el coneixement. La segona, se centra en la caixa d'eines del etnògraf modern i del contemporani, en les barreges d'operacions explicatives, comprensives i interpretatives, històricament provinents de corrents i models de les ciències humanes i socials, conjugades des d'una perspectiva eclèctica. En tercer lloc, es caracteritzen les etnografies com cartografies, on operen diferents concepcions de la veritat, i s'analitzen els components científics, filosòfics i artístics que es combinen en la creació de coneixement. La quarta part recull els capítols dedicats als horitzons epistemológicos i les línies de fuga d'aquesta formulació gnoseològica. El pas dels productes als processos, i la revisió del context experimental contemporani, dóna pas a la descripció de tres direccions de desenvolupament: les etnografies de la comunicació, la ciència i la tecnologia, i les provinents de les anomenades antropologies del món. Finalment, les conclusions busquen posar en evidència el rol de l'etnografia en el desplaçament general de les tradicions filosòfiques i científiques des del ser al fer, des del subjecte cap a la subjectivitat.
cat
dc.description.abstract
This doctoral thesis is about the epistemological and ontological problematic of contemporary ethnography exercise, particularly focused on the analysis of processes of subjectification. The first part refers to experience of estrangement, its transversality between thought and knowledge. The second focuses on the modern and contemporary ethnographer´s toolbox, in mixtures of explicative, comprehensive and interpretative operations, historically came from the currents and models of humanities and social sciences, conjugate from an eclectic perspective. Thirdly, ethnography is characterized like a cartography, where operate different conceptions of truth, and is analyzed the scientific, philosophic and artistic components. The fourth part contains chapters on epistemological horizons and lines of flight of this gnoseological formulation. The step from the products to the processes, and revision of contemporary experimental context, give way to the description of three directions of development: ethnography of communication, science and technology, and from the called world anthropologies. Finally, conclusions seek to highlight the role of ethnography on the general displacement of the philosophic and scientific traditions from the being to doing, from the subject to the subjectivity.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Subjectivitat
dc.subject
Etnografia
dc.subject
Filosofia de les ciències humanes i socials
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
dc.title
Etnografías de la subjetividad. Alcances filosóficos de la práctica antropológica contemporánea
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
14
cat
dc.subject.udc
572
cat
dc.contributor.authoremail
eduardoalvarez1975@hotmail.com
dc.contributor.director
Cruz, Manuel, 1951-
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.15671-2011


Documentos

EAP_TESIS.pdf

1.652Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)