Are you ready now for another child?: life satisfaction, work-family trajectories and the progression to the second child

Author

Luppi, Francesca

Director

González López, María José

Mencarini, Letizia

Date of defense

2015-03-27

Legal Deposit

B 15004-2015

Pages

159 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials

Doctorate programs

Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials

Abstract

This thesis aims to study the relationship between fertility and subjective wellbeing in a sample of Australian couples (source: HILDA 2001-2009), followed from the year of the pregnancy with the first child. In particular, I focus on whether the arrival of the first child modifies new parents’ fertility expectations and the subsequent probability of experiencing a second childbirth as a consequence of changes in couples’ subjective wellbeing after the transition to the first parenthood. The study has been developed under a multidisciplinary perspective (demographical, sociological and psychological), using regression models for panel data. I find that the more difficult the adjustment process to parenthood is, the more parents decrease their expectations of having an additional child, and less quickly they proceed to the second child.


El objetivo de la tesis es estudiar la relación entre fecundidad y bienestar subjetivo. Esta relación se analiza en una muestra de parejas australianas (“The Household, Income and Labour Dynamics in Australia” (HILDA), 2001-2009) que se observa desde el embarazo de su primer hijo hasta la llegada del segundo. En particular, se analiza el impacto de la llegada del primer hijo en las expectativas de fecundidad y en la probabilidad de tener un segundo hijo, en función de los cambios que experimentan los padres en el bienestar subjetivo. La investigación se ha desarrollado bajo una perspectiva multidisciplinar (demográfica, sociológica y psicológica) y utiliza principalmente modelos de regresión para datos de tipo panel. Los resultados muestran que cuando el proceso de adaptación a la paternidad/maternidad es muy difícil para la pareja, disminuyen las expectativas de tener otro hijo y la probabilidad de ir a buscar un segundo hijo a corto plazo.

Keywords

Subjective wellbeing; Fertility; Transition to parenthood; Second birth; Personality traits; Australia; Bienestar subjetivo; Fecundidad; Transición a la paternidad; Segundo hijo; Rasgos de personalidad

Subjects

32 - Politics

Documents

tfl.pdf

1.109Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)