Glycemic index in the management of Obesity and Metabolic syndrome

Autor/a

Juanola Falgarona, Martí

Director/a

Bulló Bonet, Mónica,

Salas-Salvadó, Jordi

Fecha de defensa

2014-11-06

Depósito Legal

T 1610-2015

Páginas

230 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Resumen

La obesitat y la síndrome metabòlica (SMet) són una de les principals causes de mortalitat arreu del món. L’índex glucémic (IG) i la càrrega glucémica (CG) han estat associades a un augment del risc de desenvolupar obesitat, diabetis tipus 2, SMet i malalties cardiovasculars. Actualment la evidència científica suggereix possibles beneficis de l’IG/CG per a la prevenció i tractament de la obesitat i la SMet. El nostre objectiu va ser analitzar la associació entre IG/CG de la dieta i el risc de desenvolupar SMet i els seus components, a més a més de analitzar la relació entre l’IG/CG i marcadors d’inflamació perifèrics. Per altra banda, vam analitzar la efectivitat d’una dieta de alt IG/CG contra una dieta baixa amb IG/CG i una dieta baixa en greix sobre la pèrdua de pes i la millora del perfil metabòlic, a través de la modulació d’uns mecanismes relacionats amb la sacietat, la inflamació i altres marcadors metabòlics. Aquesta tesi ha estat realitzada en el marc de l’estudi PREDIMED, un assaig clínic nutricional, multicèntric i aleatoritzat; i de l’estudi GLYNDIET, un assaig clínic en paral•lel, aleatoritzat i controlat de 6 mesos de duració. Els resultats obtinguts mostren com les dietes amb alt IG/CG podrien jugar un paper important en el desenvolupament de la SMet i alguns dels seus components. A més, el consum d’aquestes dietes també podria modular alguns marcadors cardiometabolics que contribuirien al guany de pes i al desenvolupament de malalties cardiovasculars. Finalment, vam observar com el consum d’una dieta amb baix IG i un moderat contingut de carbohidrats era més efectiva per la pèrdua de pes i la millora de la sensibilitat i resistència a la insulina que una dieta de alt IG i un moderat contingut de carbohidrats o una dieta baix en greix.


La obesidad y el síndrome metabólico (SMet) son una de las principales causas de la mortalidad a nivel mundial. El índice glucémico (IG) i la carga glucémica (CG) han estado asociados a un mayor riesgo de obesidad, diabetes tipo 2, SMet y enfermedades cardiovasculares. Actualmente la evidencia científica sugiere posibles beneficios del IG/CG para la prevención y tratamiento de la obesidad y SMet. Nuestro objetivo fue analizar la asociación entre el IG/CG de la dieta y el riesgo de desarrollar SMet i sus componentes, además de analizar la relación del IG/CG y marcadores de inflamación periféricos. Por otro lado, analizamos la efectividad de una dieta de alto IG/CG contra una dieta baja en IG/CG y una dieta baja en grasa sobre la pérdida de peso i la mejora del perfil metabólico, a través de la modulación de mecanismos relacionados con la saciedad, la inflamación y otros marcadores metabólicos. Esta tesis se ha realizado dentro del marco del estudio PREDIMED, una ensayo clínico nutricional, multicéntrico i aleatorizado; y el estudio GLYNDIET, un ensayo clínico en paralelo, aleatorizado y controlado de 6 meses de duración. Los resultados obtenidos muestran como las dietas de alto IG/CG podrían jugar un papel importante en el desarrollo del SMet y alguno de sus componentes. Además, el consumo de estas dietas también podría modular algunos marcadores cardiometabólicos que contribuyen a la ganancia de peso y al desarrollo de enfermedades cardiovasculares. Finalmente, observamos como el consumo de una dieta de bajo IG y una moderada cantidad de carbohidratos era más efectiva para la pérdida de peso y la mejora de la sensibilidad y la resistencia a la insulina que una dieta de alto IG y una moderada cantidad de carbohidratos o una dieta baja en grasa.


Obesity and Metabolic Syndrome (MetS) are one of the main causes of disability and death worldwide. It has been proposed that high glycemic index (GI) and high glycemic load (GL) diets are associated with increased risks of obesity, type 2 diabetes mellitus, MetS and cardiovascular disease. To date, evidence suggests possible benefits of the GI/GL for the prevention and management of obesity and MetS. We aimed to analyze the association between dietary GI and GL and the risk of to develop MetS and its features, as well as, the relationship between dietary GI and GL, peripheral adipokines and inflammatory markers. Also, we aimed to analyze the effectiveness of a high GI/GL diet versus a low-GI/GL and a low-fat diet in body weight loss and the improvement of metabolic profile, through the modulation of some mechanisms related to satiety, inflammation and other metabolic risk markers. This thesis has been conducted in the framework of the PREDIMED Study, multicenter randomized nutrition trial, and the GLYNDIET study, a 6-month randomized, parallel, controlled clinical trial. Our results suggest that high dietary GI and GL have a potential role in the development of MetS and some of its components. The consumption of diets with high-GI foods or high dietary GL may also modulate some cardiometabolic markers thus contributing to weight gain and cardiovascular disease. Finally, we found that a moderate-CH low-GI diet may be more effective for weight loss than a moderate-CH high-GI diet or a conventional low-fat diet. The metabolic benefits observed for insulin resistance and sensitivity in those subjects following a low-GI diet, and the tendency to improve other inflammatory and associated metabolic risk markers, also indicate that low-GI diets are better tools for managing obesity and its associated comorbidities.

Palabras clave

Índex Glucémic; Carrega Glucémica; Obesitat; Indice Glucémico; Carga Glucémica; Obesidad; Glycemic index; Glycemic load; Obesity

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 6 - Ciencias aplicadas; 61 - Medicina

Documentos

Tesi marti.pdf

14.62Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)