Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Física i Inorgànica
Tradicionalment el fenomen de spin-crossover s’ha estudiat en complexos hexacoordinats de Fe2+. L’objectiu d’aquesta tesi és aprofundir en aquest fenomen en complexos amb metalls de transició menys convencionals i altres nombres de coordinació mitjançant un estudi computacional. El capítol 3 presenta l’estudi d’un compost de ruteni amb capacitat de transferir electrons a molècules acceptores i per tant amb potencials aplicacions en cel•les solars. En els capítols 4 i 5 s’analitzen complexos de Ni porfirina amb biestabilitat i spin-crossover per irradiació amb llum. El capítol 6 tracta dels estats magnètics i d’oxidació de complexos de manganès. El treball estudia les diferències en la fotoquímica d’aquests metalls amb la dels complexos de ferro. L’exemple de la porfirina de Ni funcionalitzada amb un braç fenilazopiridínic dóna informació sobre el mecanisme de spin-crossover dirigit pel lligand amb canvi de coordinació. En els complexos de Mn, l’estabilitat relativa dels estats singlet i triplet depèn del caràcter sigma-donador del lligand axial.
Tradicionalmente el fenómeno de spin-crossover se ha estudiado en complejos hexacoordinados de Fe2+. El objetivo de esta tesis es profundizar en este fenómeno en complejos con metales de transición menos convencionales i otros números de coordinación mediante un estudio computacional. El capítulo 3 presenta el estudio de un compuesto de rutenio con capacidad de transferir electrones a moléculas aceptoras y por lo tanto con potenciales aplicaciones en celdas solares. En los capítulos 4 y 5 se analizan complejos de Ni porfirina con spin-crossover después de ser irradiados por luz. El capítulo 6 trata de los estados magnéticos y de oxidación de complejos de manganeso. El trabajo estudia las diferencias en la fotoquímica de estos metales con la de los complejos de hierro. El ejemplo de la porfirina de Ni funcionalizada con un brazo fenilazopiridínico aporta información sobre el mecanismo de spin-crossover dirigido por el ligando con cambio de coordinación. En los complejos de Mn, la estabilidad relativa de los estados singlete y triplete depende del carácter sigma-dador del ligando axial.
Spin-crossover phenomenon has traditionally been studied for hexacoordinated Fe2+ complexes. The aim of this thesis is to get insight on this phenomenon in less conventional transition metals and other coordination numbers by means of a computational study. Chapter 3 presents the study of a ruthenium compound with ability to transfer electrons to acceptor molecules and, hence, with potential applications in solar cells. Chapters 4 and 5 analyze Ni porphyrin complexes exhibiting spin-crossover after irradiation with light. Chapter 6 treats the magnetic and oxidation states of manganese complexes. The work studies the differences in the photochemistry of these metals with respect to the iron complexes. The example of Ni porphyrin functionalized with a phenilazopyridine arm helps to understand the mechanism of coordination-induced spin-crossover. In Mn complexes, the relative stability of the singlet and triplet states depends on the sigma-donor character of the axial ligand.
Spin-crossover; Fotoquímica i magnetisme; Metalls de transició; Fotoquímica y magnetismo; Metales de transición; Photochemistry and magn.; Transition metals
537 - Electricidad. Magnetismo. Electromagnetismo; 54 - Química; 544 - Química física; 546 - Química inorgánica
Ciències
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.