Hay más de una manera de pelar un gato. Re-examinando el papel de El Mercurio durante el gobierno de la Unidad Popular en Chile (1970-1973)

Author

Alvear López, Francisco Javier

Director

López López, Bernat

Date of defense

2015-04-29

Pages

591 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació

Abstract

Sovint s'afirma que El Mercurio, el periòdic principal a Xile, va exercir un paper fonamental en el derrocament del president Salvador Allende en 1973. El punt de vista establert és que El Mercurio va portar un atac frontal contra el govern de la Unitat Popular i que aquesta confrontació d'alguna manera va provocar de manera directa la caiguda d'Allende, doncs en la pràctica equivalia a un anomenat obert a la sedició i al derrocament del govern popular. Aquesta recerca cuali-quantitativa (mitjançant un examen longitudinal d'hemeroteques) centralment repassa aquestes afirmacions i qüestiona la seva validesa a la llum de les dades que es passen per alt prèviament. En lloc d'això, se suggereix que El Mercurio rarament es va adoptar una posició antagonista contra Allende i el seu govern en els termes abans descrits. En canvi, la qual cosa es postula és que aquest periòdic va fer va ser un en-marcat (framing) dels esdeveniments a fi de presentar al govern desbordat i freturós de control, promocionant una percepció de caos generalitzat a causa de les accions i al descontrol polític de l'administració d'Allende. D'aquesta manera, aquest mitjà de comunicació, mitjançant una hàbil estratègia persuasiu-manipulativa, va contribuir a donar sustento i justificació discursiva al cop d'estat militar de l'11 de setembre de 1973 i, de manera molt especial, a la construcció de l'imaginari caòtic que extensivament es té del govern de la UP, en definitiva. La nostra tesi central és que el periòdic en qüestió va tirar mà del ritual de l'objectivitat periodística per instal•lar la seva pròpia agenda política i manipular l'opinió pública xilena.


A menudo se afirma que El Mercurio, el periódico principal en Chile, desempeñó un papel fundamental en el derrocamiento del presidente Salvador Allende en 1973. El punto de vista establecido es que El Mercurio llevó un ataque frontal contra el gobierno de la Unidad Popular y que esta confrontación de alguna manera provocó de manera directa la caída de Allende, pues en la práctica equivalía a un llamado abierto a la sedición y al derrocamiento del gobierno popular. Esta investigación cuali-cuantitativa (mediante un examen longitudinal de hemerotecas) centralmente repasa estas afirmaciones y cuestiona su validez a la luz de los datos que se pasan por alto previamente. En lugar de ello, se sugiere que El Mercurio raramente se adoptó una posición antagonista contra Allende y su gobierno en los términos antes descriptos. En cambio, lo que se postula es que este periódico hizo fue un en-marcado (framing) de los acontecimientos a fin de presentar al gobierno desbordado y carente de control, promocionando una percepción de caos generalizado debido a las acciones y al descontrol político de la administración de Allende. De este modo, este medio de comunicación, mediante una hábil estrategia persuasivo-manipulativa, contribuyó a dar sustento y justificación discursiva al golpe de Estado militar del 11 de septiembre de 1973 y, de modo muy especial, a la construcción del imaginario caótico que extensivamente se tiene del gobierno de la UP, en definitiva. Nuestra tesis central es que el periódico en cuestión echó mano del ritual de la objetividad periodística para instalar su propia agenda política y manipular la opinión pública chilena.


It is often claimed that El Mercurio, the main newspaper in Chile, played a pivotal role in the overthrow of President Salvador Allende in 1973. The established view is that El Mercurio led a frontal attack against the Unidad Popular government and that this confrontation somehow triggered Allende’s downfall. This article re-examines these claims and questions their validity in the light of data which was previously overlooked. Instead, the authors suggest that El Mercurio rarely adopted an openly antagonistic position against Allende and his administration. Instead, what this newspaper did was to frame events so as to present the government as lacking control, while promoting a perception of widespread chaos due to the government’s actions and policies. In so doing, this news media outlet contributed to justifying the military coup but, contrary to popular wisdom, its role was far from crucial in the build-up towards the 1973coup. Our central thesis is that the newspaper utilised journalistic objectivity to advance its own political agenda and manipulate Chilean public opinion. The article is based on a longitudinal examination of newspaper archives and was carried out thanks to Erasmus funding for collaborative work.

Keywords

Propaganda; desinformació; El Mercurio; Desinformación; Desinformation

Subjects

070 - Newspapers. The Press. Journalism; 3 - Social Sciences; 32 - Politics; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI.pdf

19.67Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)