Disseny i aplicació d'una intervenció, basada en el model Transteòric, per incrementar o mantenir l'assistència en un centre de wellness

Author

Banyeres Badia, Llúcia

Director

Planas i Anzano, Antoni

Peirau i Terés, Xavier

Date of defense

2016-01-29

Pages

397 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

Aquest estudi pretén realitzar un abordatge científic sobre els factors que intervenen en la constància de la pràctica d’exercici físic en els usuaris d’un centre de wellness. En primer lloc, es valida la traducció a la llengua espanyola dels qüestionaris basats en el model Transteòric utilitzats per BH Marcus i LH Forsyth. Després es dissenya un programa d’intervenció d’un any de durada. L’entrenador personal és el responsable de fer arribar la informació als seus clients (n=114). Resultats: L’estadi de canvi per exercici físic intens, l’autoconfiança, el balanç decisional i el procés de canvi Substituir alternatives són els únics constructes del model que s’associen de forma directament proporcional i estadísticament significativa en algun moment de la intervenció amb l’assistència al centre. Considerem que aquesta informació és interessant per facilitar el manteniment de la pràctica esportiva en aquelles persones que ja s’han iniciat i pot ajudar a captar nous practicants.


Este estudio pretende realizar un abordaje científico sobre los factores que intervienen en la práctica regular de ejercicio físico de los usuarios de un centro de wellness. En primer lugar, se valida la traducción al español de los cuestionarios del modelo Transteórico utilizados por BH Marcus y LH Forsyth. Posteriormente, se diseña y aplica una intervención de un año de duración. El entrenador personal es el responsable de hacer llegar la información a sus clientes (n=114). Resultados: El estadio de cambio por ejercicio físico intenso, la autoconfianza, el balance decisional y el proceso de cambio Sustituir alternativas son los únicos constructos del modelo que se asocian en algún momento de la intervención con la asistencia al centro de forma directamente proporcional y estadísticamente significativa. Se considera esta información interesante para facilitar el mantenimiento de la práctica deportiva a largo plazo y también se considera que puede ayudar a la captación de nuevos usuarios.


The aim of this study is to make a scientific insight of the outcomes related to exercise adherence of customers attending a wellness center. First, we validated the Spanish version of BH Marcus and LH Forsyth questionnaires, based on the Transtheoretical model. Then, we designed and applied a 12-month intervention program. The personal trainer is the responsible for giving the information to their clients (n = 114). Results: The stage of change for vigorous-intensity exercise, self-confidence, decisional balance and the process of change called substituting alternatives are the constructs associated with the attendance to the wellness center. This association was directly proportional and statistically significant at some point during the intervention. We suggest that this information may be useful to maintain exercise adherence for clients already active as well as for recruiting new clients to start an exercise program.

Keywords

Exercici físic; Model Transteòric; Entrenador personal; Centre de wellness; Ejercicio físico; Modelo Transteórico; Centro de wellness; Exercise; Transtheoretical model; Personal trainer; Wellness center

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Medicina Preventiva i Salut Pública

Documents

Tllbb1de1.pdf

8.688Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)