Hacia una educación física colaborativa y emocional a través de las tecnologías de la información y de la comunicación (TIC)

Autor/a

Prat Ambrós, Queralt

Director/a

Lavega i Burgués, Pere

Camerino Foguet, Oleguer

Fecha de defensa

2017-06-22

Páginas

282 p.



Departamento/Instituto

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Resumen

La implantació del model pedagògic col·laboratiu en educació física (EF) genera en l'alumnat actituds de benestar emocional i de responsabilitat personal i social. El treball en equip i l'apoderament de l'alumnat són dos pilars fonamentals d'aquest model pedagògic. A més la EF no pot quedar al marge de l'educació de competències digitals, de manera que la incorporació de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) pot ser de gran ajuda. L'objectiu d'aquesta recerca va consistir a analitzar el resultat d'una intervenció pedagògica col·laborativa, mitjançant les TIC, en EF per identificar l'adquisició de les competències del treball en equip (dimensions identitat, comunicació, execució i regulació de l'alumnat del model RUTE) i l'experiència emocional suscitada. L'estudi es va realitzar amb 18 estudiants (10 alumnes i 8 alumnes) de quart curs d'educació secundària d'un centre de Lleida durant un curs acadèmic. El disseny va correspondre a un estudi de casos de naturalesa qualitativa, en el qual es van recollir dades en diferents moments al llarg de la intervenció i mitjançant diferents instruments: xarxa social facebook, rúbriques, qüestionaris, diari de la investigadora i entrevistes. Posteriorment es va realitzar una anàlisi de contingut de les dades referides al treball en equip i a la vivència emocional, mitjançant el programari Atlas Ti v.7. Es van obtenir 1024 comentaris referents al treball en equip i 404 narracions concernents a la vivència emocional de l'alumnat. Es van observar diferents resultats sobre les quatre dimensions del treball en equip: la identitat va afavorir la millora de la interdependència positiva; la comunicació va estimular les habilitats comunicatives (orals i escrites) en fer ús de les TIC, al mateix temps es va afavorir la regulació d'alguns conflictes entre els participants; i l'execució va activar la autovaloració del procés d'aprenentatge de l'assoliment de l'objectiu. L'estudi també va confirmar que la presa de consciència emocional va comportar benestar en les diferents fases del treball col·laboratiu.


La implantación del modelo pedagógico colaborativo en educación física (EF) genera en el alumnado actitudes de bienestar emocional y de responsabilidad personal y social. El trabajo en equipo y el empoderamiento del alumnado son dos pilares fundamentales de ese modelo pedagógico. Además la EF no puede quedar al margen de la educación de competencias digitales, de modo que la incorporación de las tecnologías de la información y de la comunicación (TIC) puede ser de gran ayuda. El objetivo de esta investigación consistió en analizar el resultado de una intervención pedagógica colaborativa, mediante las TIC, en EF para identificar la adquisición de las competencias del trabajo en equipo (dimensiones identidad, comunicación, ejecución y regulación del alumnado del modelo RUTE) y la experiencia emocional suscitada. El estudio se realizó con 18 estudiantes (10 alumnas y 8 alumnos) de cuarto curso de educación secundaria de un centro de Lleida durante un curso académico. El diseño correspondió a un estudio de casos de naturaleza cualitativa, en el cual se recogieron datos en distintos momentos a lo largo de la intervención y mediante diferentes instrumentos: red social facebook, rúbricas, cuestionarios, diario de la investigadora y entrevistas. Posteriormente se realizó un análisis de contenido de los datos referidos al trabajo en equipo y a la vivencia emocional, mediante el software Atlas Ti v.7. Se obtuvieron 1024 comentarios referentes al trabajo en equipo y 404 narraciones concernientes a la vivencia emocional del alumnado. Se observaron diferentes resultados sobre las cuatro dimensiones del trabajo en equipo: la identidad favoreció la mejora de la interdependencia positiva; la comunicación estimuló las habilidades comunicativas (orales y escritas) al hacer uso de las TIC, al mismo tiempo se favoreció la regulación de algunos conflictos entre los participantes; y la ejecución activó la autovaloración del proceso de aprendizaje del logro del objetivo. El estudio también confirmó que la toma de conciencia emocional comportó bienestar en las distintas fases del trabajo colaborativo.


The implementation of the collaborative pedagogical approach in physical education (PE) generates in students attitudes of emotional welfare and social and personal responsibility. Teamwork and student empowerment are two basic pillars which constitute this pedagogical approach. Besides, PE cannot stay on the sidelines in the teaching of digital skills. In this sense, incorporating the Information and Communications Technologies (ICT) can be helpful. The aim of this research consisted in analysing the results in a collaborative pedagogical intervention, which was carried out using ICT in PE in order to identify the acquisition of teamwork skills (dimensions identity, communication, performance and regulation of students from the RUTE rubric) and the emotional experienced provoked. The study was carried out with 18 students (19 women and 8 men) from the fourth grade in a secondary school in Lleida during a school year. The design corresponds to a qualitative study case, in which data was collected at different periods of time throughout the intervention using different tools: Facebook, rubrics, questionnaires, the researcher's diary and interviews. Afterwards, a content analysis of the data collected in relation with the teamwork and the emotional experiences was performed using Atlas Ti v.7 software. A total of 1024 comments on teamwork and 404 narratives regarding the emotional experiences were obtained. There were different results observed in relation with the four dimensions of teamwork: identity improved positive interdependence, communication stimulated the communicative skills (oral and written) when using ICT, as well as the regulation of some conflicts among students. Finally, the performance triggered the self-appraisal of the learning process and the goal achievement. The study also confirmed that becoming aware of emotions brought welfare in all the different stages of collaborative work.

Palabras clave

Tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC); Treball en equip; Educació física emocional; Tecnologías de la información y de la comunicación (TIC); Trabajo en equipo; Educación física emocional; Information and Communications Technologies (ICT); Teamwork; Emotional Physical Educatio

Materias

79 - Diversiones. Espectáculos. Cine. Teatro. Danza. Juegos. Deportes

Área de conocimiento

Educació Física i Esportiva

Documentos

Tqpa1de1.pdf

18.60Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)