dc.contributor
Universitat Ramon Llull. La Salle
dc.contributor.author
Peña Camarillas, Enrique
dc.date.accessioned
2018-03-16T11:24:20Z
dc.date.available
2018-03-16T11:24:20Z
dc.date.issued
2018-03-09
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/462860
dc.description
Tesi per compendi de publicacions
dc.description.abstract
Tant el grau d'Arquitectura Tècnica i Edificació (nomenclatura actual), com les atribucions professionals relacionades amb els estudis, han sofert constants canvis i evolucions des de les seves primeres ressenyes. Recentment, els canvis de nomenclatura, les modificacions dels Plans Acadèmics, així com, la crisi global que ha afectat especialment al sector de la Construcció a Espanya, ha generat un descens dels estudiants de grau universitari. Aquest descens també ha afectat al grau d'Arquitectura Tècnica i Edificació, encara que el mateix ha mantingut una alta taxa d'incorporació laboral dels seus estudiants, en contra d'altres estudis relacionats com el d'Arquitectura.
En un context com el que ens ocupa, és fonamental optimitzar les activitats docents del grau per aconseguir titulats que contemplin en el seu currículum les principals competències professionals que demana el sector i la societat, així com una alta qualificació i assimilació de les mateixes. En la mesura que les activitats docents evolucionin i millorin, permetran als alumnes una millor incorporació, quelcom essencial en un entorn actualment molt competitiu en el sector de l'edificació i dins de les pròpies universitats.
La present tesi, aporta un estudi analític de les variables que caracteritzen una de les assignatures més importants del grau: el Projecte Final de Grau (PFG). L'objectiu és analitzar el grau de preparació de l'alumne en funció d'una sèrie de variables associades al desenvolupament del PFG i relacionar les activitats d'aprenentatge definides en el mateix amb les principals competències professionals demandades pel sector de l'edificació. Més enllà de percepcions subjectives i fonaments basats en l'experiència dels professionals, la investigació aporta un enfocament innovador en haver estat capaç d'identificar, analitzar i re-ordenar una sèrie de variables i activitats per tal de millorar els estudis d'Arquitectura Tècnica i Edificació, establint les bases per a validacions futures tant en aquests com en altres estudis de grau.
en_US
dc.description.abstract
Tanto el grado de Arquitectura Técnica y Edificación (nomenclatura actual), como las atribuciones profesionales relacionadas con los estudios, han sufrido constantes cambios y evoluciones desde sus primeras reseñas. Recientemente, los cambios de nomenclatura, las modificaciones de los Planes Académicos, así como, la crisis global que ha afectado especialmente al sector de la Construcción en España, ha generado un descenso de los estudiantes de grado universitario. Este descenso también ha afectado al grado de Arquitectura Técnica y Edificación, aunque el mismo ha mantenido una alta tasa de incorporación laboral de sus estudiantes, en contra de otros estudios relacionados como el de Arquitectura.
En un contexto como el que nos ocupa, es fundamental optimizar las actividades docentes del grado para conseguir egresados que contemplen en su currículo las principales competencias profesionales que demanda el sector y la sociedad, y una alta calificación y asimilación de las mismas. En la medida que las actividades docentes evolucionen y mejoren, permitirán a los alumnos una mejor incorporación, algo esencial en un entorno actualmente muy competitivo en el sector de la edificación y para las propias universidades.
La presente tesis, aporta un estudio analítico de las variables que caracterizan una de las asignaturas más importantes del grado: el Proyecto Final de Grado (PFG). El objetivo es analizar el grado de preparación del alumno en función de una serie de variables asociadas al desarrollo del PFG y relacionar las actividades de aprendizaje definidas en el mismo con las principales competencias profesionales demandadas por el sector de la Edificación. Más allá de percepciones subjetivas y fundamentos basados en la experiencia de los profesionales, la investigación aporta un enfoque innovador al haber sido capaz de identificar, analizar y re-ordenar una serie de variables y actividades con el fin de mejorar los estudios de Arquitectura Técnica y Edificación, sentando las bases para validaciones futuras tanto en estos como en otros estudios de grado.
en_US
dc.description.abstract
Both, the degree of Technical Architecture and Building (current terminology), as well as the professional attributions related to the studies, have undergone constant evolution and changes since their first reviews. Recently, the terminology changes, the modifications of the Academic Plans, as well as the global crisis, that has affected especially the construction sector in Spain, has generated a fall in university degree students. This decrease has also affected the degree of Technical Architecture and Building, but it still maintains a high rate of employment incorporation of its students, compared to other related studies such as Architecture.
In a context like the one we are dealing with, it is essential to optimize the teaching activities in order to obtain graduates who contemplate in their CV the main professional capacities demanded by the sector and society, and a high qualification and assimilation of them. As the teaching activities evolve and improve, it will allow the students a better incorporation, something essential in a currently very competitive environment in the building professional sector, and the universities themselves.
The present thesis provides an analytical study of the variables that characterize one of the most important subjects of the degree: the Final Project. The aim is to analyze the degree of student preparation that is based on a set of variables associated with the development of the PFG and relate to the learning activities defined in it, and with the main professional capacities demanded by the building sector. Beyond subjective perception and foundations based on the experience of professionals, the research provides an innovative approach capable of identifying, analyzing and re-ordering a series of variables and activities in order to improve the studies of Technical Architecture and Building, laying the foundation for future validations in other Spanish Schools as well as in other technical degree studies.
en_US
dc.format.extent
202 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Treball final de grau
en_US
dc.subject
Competències professionals
en_US
dc.subject
Arquitectura tècnica
en_US
dc.subject
Enginyeria edificació
en_US
dc.subject
Aparellador
en_US
dc.subject
Sector construcció
en_US
dc.subject
Edificació
en_US
dc.subject
Demandes sector
en_US
dc.subject.other
Enginyeria, indústria i construcció
en_US
dc.title
Estudio Analítico del Proyecto Final de Grado de Arquitectura Técnica y Edificación. Optimización y relación de las actividades de aprendizaje con las principales competencias profesionales demandadas por el sector y la sociedad
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
enricp@salleurl.edu
en_US
dc.contributor.director
Fonseca Escudero, David
dc.contributor.codirector
Martí Audí, Núria
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess