Different aspects of illegal substance use in Catalonia : suicide, violence and evaluation of a preventive action

Autor/a

Arribas-Ibar, Elisabet

Director/a

Domingo i Salvany, Antònia

Fecha de defensa

2016-12-16

Páginas

202 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Biomedicina

Resumen

In Catalonia certain gaps of knowledge about health consequences related to contextual factors of illegal drug use have been identified and there is the need to assess health prevention activities implemented in the last decade. The present study aims to assess suicidal behaviors and violence among subjects using illegal substances, and to evaluate the coverage of overdose prevention programs implemented recently. Suicide risk behavior and violence were highly prevalent. Drug-scene contextual factors, including illegal/marginal income generation activities, were associated with suicidal ideation and plans (drug traffic in men and sentenced to prison in women) and violence (prison history in men and drug traffic in women). Having experienced traumatic experiences was associated with suicidal ideation and plans for both genders. Early illegal drug use was associated with victimization and offending for both genders. Overdose prevention programs coverage was considered high. Such health related problems ought to be detected in drug treatment facilities, promoting development of prevention and treatment programs.


A Catalunya s'han identificat certs buits de coneixement respecte als factors contextuals de consum de drogues il·legals, i les seves conseqüències en la salut, i s’ha vist la necessitat d'avaluar activitats de prevenció implementades en l'última dècada. El present estudi té com a objectiu avaluar els comportaments suïcides i la violència entre les persones que consumeixen substàncies il·legals, i avaluar la cobertura dels programes de prevenció de sobredosi posats en marxa recentment. El risc del comportament suïcida i la violència eren altament prevalents. Els factors contextuals de les drogues, incloent les activitats de generació d'ingressos il·legals i/o marginals, es van associar amb idees i plans suïcides (el tràfic de drogues en els homes i estar condemnat a la presó en les dones) i amb la violència (estar condemnat a la presó en els homes i el tràfic de drogues a les dones). Haver patit experiències traumàtiques es va associar amb la ideació i els plans suïcides per a tots dos gèneres. El consum de drogues il·legals precoç es va associar amb la victimització i la perpetració per a tots dos generes. La cobertura dels programes de prevenció es va considerar alta. Aquest tipus de problemes de salut han de ser detectats en els centres de tractament de drogues, promocionant el desenvolupament de programes de prevenció i de tractament.

Palabras clave

Consumidors de drogues; Gènere; Violència; Suïcidi; Programa de prevención en sobredosis; Drug users; Gender; Violence; Suicide; Overdose prevention program

Materias

614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería

Documentos

teai.pdf

2.209Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)