Conceptual Metaphor Theory and Sartre's Philosophy

Author

Pérez i Brufau, Roger

Director

Mateu Fontanals, Jaume

Date of defense

2010-07-29

ISBN

9788469372883

Legal Deposit

B-16192-2011



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Catalana

Abstract

Aquesta tesi se centra en la Teoria de la Metàfora Conceptual i la filosofia experiencialista de George Lakoff and Mark Johnson i en la filosofia existencialista de Jean-Paul Sartre.<br/>En el primer capítol estudiem les obres de Lakoff i Johnson sobre la Metàfora (1980, 1999) i també fem una revisió crítica de les més importants reformulacions, ampliacions i crítiques que ha rebut la teoria.<br/>En el segon capítol fem una comparació entre experiencialisme i existencialisme a través del concepte d'imaginació un element clau en ambdues teories.<br/>En el tercer i darrer capítol examinem les metàfores centrals que podem descobrir en el llibre més important de l'existencialisme: L'être et le Néant de Jean-Paul Sartre (1943a). Com si es tractés d'un nou capítol de Lakoff & Johnson (1999) centrarem la nostra atenció en aquest importantíssim llibre de Sartre per tal de descobrir quines metàfores sostenen el seu sistema. L'anàlisi es basarà en la teoria de la Metàfora Conceptual (tal com es presenta a Lakoff & Johnson 1999) i en la idea clau en aquest mateix llibre que la metàfora és una habilitat essencial que ens permet construir sistemes filosòfics.<br/>Finalment, un apartat de conclusions tancarà la tesi per tal de recollir les principals propostes que han estat defensades al llarg del treball.


This dissertation deals with Conceptual Metaphor Theory and Experientialist philosophy by George Lakoff and Mark Johnson and Existentialist philosophy by Jean-Paul Sartre. <br/>In the first chapter we study Lakoff and Johnson's works on Metaphor (1980, 1999) and we also do a critical review of the most important revisions, extensions and criticisms related to the theory.<br/>In the second chapter we do a comparison between experientialism and existentialism by means of the concept of imagination a key component of both theories. <br/>In the third and last chapter we examine the central metaphors that we can discover in the most important book of existentialism: Jean-Paul Sartre's (1943a) L'être et el Néant. As though it were another chapter in Lakoff & Johnson (1999) we will pay attention to this very important book of Sartre's in order to discover which metaphors sustain his system. The analysis will be based on Lakoff & Johnson's Conceptual Metaphor Theory and Lakoff & Johnson's (1999) key idea that metaphor is an essential skill that allows us to build philosophical systems. <br/>Finally, a part of Conclusions will close the dissertation in order to summarize the key proposals defended throughout the work.

Keywords

Imagination; Sartre; Metaphor

Subjects

80 - General questions relating to both linguistics and literature. Philology

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

rpb1de1.pdf

683.0Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)