Alcohol consumption in people aged 50 or older in Europe

Author

Bosque Prous, Marina

Director

Espelt Hernández, Albert

Brugal i Puig, M. Teresa

Date of defense

2016-10-07

Pages

258 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Hazardous drinking in the elderly has become an important public health problem due to the ageing of the population and the fact that alcohol-related consequences are magnified in this age group. However, to date, few studies examine hazardous drinking in people aged 50 years or older and the factors associated with alcohol use. The aim of this thesis is to quantify hazardous drinking in people aged 50 years or older in Europe, according to gender and country, and to analyze the possible individual and contextual factors related to such consumption. Throughout the thesis, the source of information was the European project SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe), which includes data from different European countries. This thesis consists of five articles that attempt to respond to the different specific objectives. The results suggest that the prevalence of hazardous drinking in people aged 50 years or older is around 22%, with variations between countries. These variations can be explained by individual factors, such as age or gender, and various contextual factors, such as alcohol advertising restrictions and the unemployment rate. Finally, one of the contextual aspects that may have had more impact in recent years is the economic crisis. We found that, in people aged 50 to 64 years, the incidence of hazardous drinking was greater in those who lost their jobs. However, from 2006 to 2013 there has been a decrease in hazardous drinking and also in the average amount of alcohol consumed in people aged 50 to 64 years in Europe.


El consum de risc d'alcohol en la gent gran s'ha convertit en un important problema de salut pública degut a l’envelliment de la població i al fet que les conseqüències adverses del consum es magnifiquen en aquest grup d'edat. No obstant això, són pocs els estudis que analitzen el consum de risc d'alcohol en persones majors de 50 anys i els factors que s'associen al consum de risc. L'objectiu d'aquesta tesi és quantificar el consum de risc d'alcohol en persones de 50 anys o més a Europa segons gènere i país i analitzar els possibles factors individuals i contextuals relacionats amb aquest consum. Per tota la tesi, la font d'informació van ser les enquestes del projecte europeu SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe), amb dades de diferents països d’Europa. La tesi consisteix en 5 articles que intenten respondre als diferents objectius específics. Els resultats suggereixen que la prevalença de consum de risc d'alcohol en les persones de 50 anys o més està al voltant del 22%, amb variacions entre països, que poden explicar-se per factors individuals, com el sexe o l’edat, i per diversos factors contextuals, com les restriccions en la publicitat de les begudes alcohòliques o la taxa d'atur. Finalment, un dels aspectes contextuals que pot haver tingut més impacte en els darrers anys és la crisi econòmica. El que hem vist és que en persones de 50 a 64 anys la incidència de consum de risc d’alcohol era major en aquells que havien perdut la feina. Tanmateix, durant el període de 2006 a 2013 s’ha produït una davallada en el consum de risc d’alcohol i en la mitjana de la quantitat consumida en persones de 50 a 64 anys a Europa.

Keywords

Hazardous drinking; Gender; Europe; Alcohol policy; Economic crisis; Consum de risc d’alcohol; Gènere; Europa; Polítiques de control d’alcohol; Crisi econòmica

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tmbp.pdf

1.371Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)