La prueba del delito de maltrato ocasional del artículo 153.1 del Código Penal. Nuevas perspectivas

Author

Solé Ramón, Ana María

Director

Cerrato Guri, Elisabet

Torres Rosell, Núria

Date of defense

2018-07-17

Pages

443 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

"La prova del delicte de maltractament ocasional de l'article 153.1 del Codi Penal. Noves perspectives "és una tesi que té per objecte l'estudi del delicte de maltractament ocasional de l'article 153.1 CP des d'una doble perspectiva: la del Dret Penal i la del Dret Processal. Per aquest motiu el primer capítol estigui dedicat a la seva anàlisi jurídica-penal, i els dos capítols següents a la prova judicial del maltractament ocasional, i a la mediació penal com a mitjà complementari al procés penal per aconseguir la resolució del conflicte subjacent creat. La tesi parteix de la hipòtesi que el maltractament ocasional, previst i penat a l'article 153.1 CP, hauria de poder ser objecte de mediació penal, tot i l'actual prohibició legal, prevista a la Llei 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere. Per a això, en el nostre estudi s'analitza també la dificultat de la prova del maltractament ocasional, que genera moltes sentències absolutòries, en moltes ocasions per qüestions formals que no de fons; la necessitat, en aquests casos, de canalitzar el problema de fons subjacent entre les parts, i el problema de la victimització secundària de les dones víctimes de maltractament quan es dicten sentències absolutòries per falta de prova. Això és, sens dubte, un tema nou en l'àmbit del maltractament ocasional. En definitiva, es tracta d'una qüestió que ha influït en el nostre interès pel maltractament ocasional en general, i en particular en la necessitat d'un estudi en profunditat que abasti aquest delicte i les dificultats pràctiques de la seva prova. La tesi, per tant, aborda la necessitat de buscar una nova perspectiva que ofereixi una solució efectiva a aquests problemes diaris de la pràctica judicial, per mitjà de la introducció de la mediació penal en el nostre procés penal en aquesta matèria. volupa arguments, tant teòrics com pràctics, en els quals descansa aquesta prohibició, el que permetrà determinar que és possible i viable un canvi legislatiu.


“La prueba del delito de maltrato ocasional del artículo 153.1 del Código Penal. Nuevas perspectivas” es una tesis cuyo objeto es el estudio del delito de maltrato ocasional del artículo 153.1 CP desde una doble perspectiva: la del Derecho Penal y la del Derecho Procesal. De ahí que el primer capítulo esté dedicado a su análisis jurídico-penal, y los dos capítulos siguientes a la prueba judicial del maltrato ocasional, y a la mediación penal como medio complementario al proceso penal para lograr la resolución del conflicto subyacente creado. La tesis parte de la hipótesis de que el maltrato ocasional, previsto y penado en el artículo 153.1 CP, debería poder ser objeto de mediación penal, a pesar de la actual prohibición legal, prevista en la Ley 1/2004, de 28 de diciembre, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género. Para ello, en nuestro estudio se analiza también la dificultad de la prueba del maltrato ocasional, que genera muchas sentencias absolutorias, en muchas ocasiones por cuestiones formales que no de fondo; la necesidad, en estos casos, de canalizar el problema de fondo subyacente entre las partes, y el problema de la victimización secundaria de las mujeres víctimas de maltrato cuando se dictan sentencias absolutorias por falta de prueba. Ello es, sin duda alguna, un tema novedoso en el ámbito del maltrato ocasional. En definitiva, se trata de una cuestión que ha influido en nuestro interés por el maltrato ocasional en general, y en particular en la necesidad de un estudio en profundidad que abarque este delito y las dificultades prácticas de su prueba. La tesis, por tanto, aborda la necesidad de buscar una nueva perspectiva que ofrezca una solución efectiva a estos problemas diarios de la práctica judicial, por medio de la introducción de la mediación penal en nuestro proceso penal en esta materia. rrolla argumentos, tanto teóricos como prácticos, en los que descansa tal prohibición, lo que permitirá determinar que es posible y viable un cambio legislativo.


"Evidence of occasional abuse of article 153.1 of the Penal Code. New perspectives "is a thesis whose purpose is the study of the crime of occasional abuse of article 153.1 CP from a double perspective: the Criminal Law and the Procedural Law. Hence, the first chapter is devoted to its criminal-legal analysis, and the two chapters following the judicial evidence of occasional abuse, and to criminal mediation as a complementary means to the criminal process to achieve the resolution of the underlying conflict created. The thesis is based on the hypothesis that occasional mistreatment, planned and punished in article 153.1 CP, should be able to be subject to criminal mediation, despite the current legal prohibition, provided for in Law 1/2004, of December 28, of Integral Protection Measures against Gender Violence. For this, in our study we also analyze the difficulty of the test of occasional abuse, which generates many acquittals, in many cases for formal reasons that are not substantive; the need, in these cases, to channel the underlying problem between the parties, and the problem of secondary victimization of women victims of abuse when absolution sentences are issued due to lack of evidence. This is, without a doubt, a novel subject in the field of occasional abuse. In short, it is an issue that has influenced our interest in occasional abuse in general, and in particular in the need for an in-depth study that covers this crime and the practical difficulties of its test. The thesis, therefore, addresses the need to seek a new perspective that offers an effective solution to these daily problems of judicial practice, through the introduction of criminal mediation in our criminal process in this matter. It develops arguments, both theoretical and practical, on which this prohibition rests, which will make it possible to determine that a legislative change is possible and viable.

Keywords

Prova; Maltractament ocasional; Mediació; Prueba; Maltrato ocasional; Mediación; Evidence; Occasional abuse; Mediation

Subjects

34 - Law. Jurisprudence; 343 - Criminal law. Penal offences; 349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

8.679Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)